Rafila afirmă că în 18 spitale din România s-a finalizat un proiect prin care activitatea din secţiile ATI este înregistrată în format digital: Totul rămâne scris acolo, încercăm să creştem în felul ăsta siguranţa pacientului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că în 18 spitale din România a fost implementat un proiect prin care activitatea derulată în secţiile de terapie intensivă nu mai este notată în documente de hârtie, ci doar în format digital. ”Totul rămâne scris acolo, încercăm să creştem în felul ăsta siguranţa pacientului şi să evităm astfel de situaţii care sunt absolut şocante”, explică ministrul.

”La Timişoara, în Secţia de Terapie Intensivă, la domnul profesor Săndesc, avem un sistem informatic în care nu mai avem documente pe hârtie. Toate operaţiunile care se fac pacientului sunt integrate într-o bază de date, iar aceste monitorizări ale pacientului sunt digitale şi se pot urmări şi se pot transmite în timp real, inclusiv se pot transmite la Ministerul Sănătăţii în timp real date referitoare la paturile disponibile, la alte date de natură administrativă. Noi, când am venit la Minister, am găsit un proiect care ar fi trebuit – pentru că e vorba despre exerciţiul financiar care s-a încheiat în 2020 sau 2021 – să finanţeze informatizarea a 18 secţii ATI din spitale mari. L-am reluat şi acum l-am finalizat. Avem în momentul de faţă 18 spitale care sunt… totul rămâne scris acolo, încercăm să creştem în felul ăsta siguranţa pacientului şi să evităm astfel de situaţii care sunt absolut şocante”, a afirmat, miercuri seară, la Antena 3, ministrul Sănătăţii.

 
El a catalogat drept ”foarte grav” faptul notat în rechizitoriul procurorilor care anchetează decesele suspecte din secţia ATI a Spitalului ”Sfântul Pantelimon” din Bucureşti conform căruia modificările din tratamentul pacienţilor nu erau trecute şi în fişele de observaţie ale bolnavilor.

 
”Este total anormal, asta este o chestiune foarte gravă, pentru că atunci înseamnă că, practic, putem să dăm orice fel de tratament şi nimeni nu-şi asumă nimic. Asta este o chestiune gravă, a fost documentată, am înţeles, de către procurori şi ea stă la baza unei greşeli foarte serioase pe care posibil – spun posibil, pentru că nu avem încă o decizie a instanţei – au realizat-o acolo, în secţie (la Spitalul «Sfântul Pantelimon» Bucureşti – n.r.)”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Rafila afirmă că a organizat patru concursuri pentru ocuparea postului de şef al Corpului de Control, dar că toţi candidaţii au picat examenul. Directorul care a demisionat ocupa funcţia interimar şi nu a participat la concursuri

Coreea de Nord urmează să primească turişti străini începând din decembrie