Într-o postare pe Facebook, fostul judecător și membru al CSM demontează punct cu punct afirmațiile ministrului, acuzând Executivul de „amatorism juridic”. Neacșu atrage atenția că ceea ce se suspendă, în realitate, nu este „permisul de conducere” ca document fizic, ci dreptul de a conduce pe drumurile publice.
„În primul rând, ceea ce se suspendă când săvârșești o contravenție la regimul circulației nu este permisul de conducere, acela e doar o bucată de hârtie, ci chiar exercițiul dreptului de a conduce”, subliniază avocatul.
Mai mult, el explică faptul că, din momentul în care perioada de suspendare a expirat, șoferul are dreptul legal de a conduce, indiferent dacă și-a ridicat sau nu permisul de la poliție. „Cu permisul doar faci dovada imediată că poți conduce, dar simpla prezență sau absența lui fizică asupra ta nu îți dă și nici nu îți ia dreptul de a conduce”, precizează Neacșu.
Ministrul Cseke Attila a anunțat vineri, într-o conferință de presă, un pachet legislativ care prevede, între altele, suspendarea permisului pentru neplata amenzilor de circulație în termen de 90 de zile. Mai mult, restituirea permisului ar urma să fie condiționată de plata integrală a datoriilor restante ale șoferului.
„Dacă există un debit scadent care nu este achitat, permisul de conducere nu se restituie până la achitarea acestui debit”, a afirmat ministrul.
Măsura este justificată, potrivit oficialului, prin necesitatea reducerii gradului de neîncasare a amenzilor contravenționale. În paralel, Cseke a propus și modificarea Codului de procedură fiscală, astfel încât informațiile despre datoriile contribuabililor – natura debitelor și cuantumul lor – să nu mai fie considerate secret fiscal și să poată fi publicate de autorități.
Avocatul Toni Neacșu consideră că o astfel de reglementare nu ar putea trece de avizul de legalitate al Ministerului Justiției și avertizează asupra riscului ca Executivul să-și compromită credibilitatea prin astfel de inițiative.
„Este ridicol că o astfel de propunere a putut fi expusă într-o conferință a premierului României”, concluzionează Neacșu.
Propunerea lui Cseke Attila intervine într-un moment în care Guvernul caută soluții pentru a crește colectarea veniturilor bugetare, însă experții avertizează că astfel de măsuri, dacă sunt concepute fără o bază juridică solidă, riscă să fie declarate neconstituționale.