El Salvador a eliberat zeci de migranţi venezueleni în urma unui acord cu Statele Unite

#image_title

Zeci de migranţi venezueleni eliberaţi dintr-o închisoare de înaltă securitate din El Salvador, unde fuseseră trimişi de Statele Unite, s-au întors acasă vineri, punând capăt detenţiei lor fără proces, criticată de militanţii pentru drepturile omului, relatează AFP.

Două avioane care îi transportau au aterizat în cursul serii pe aeroportul care deserveşte Caracas. Mai mulţi pasageri au debarcat, ridicând braţele în semn de victorie, iar unul chiar a sărutat pista.

„Liberi, în sfârşit liberi”, s-a bucurat preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, după luni de incertitudine cu privire la soarta celor 252 de venezueleni expulzaţi din Statele Unite în luna martie şi încarceraţi în Centrul de Combatere a Terorismului (Cecot) din El Salvador, o închisoare de înaltă securitate destinată membrilor de bande.

“Fratele meu este în sfârşit acasă, în Venezuela. Sunt fericit, sunt încântat”, a declarat pentru AFP, din Statele Unite, Juan Yamarte, al cărui frate mai mare a fost închis la Cecot. „Pentru toţi cei care ne-au ajutat, nu aveţi idee cât de fericiţi suntem”, a exclamat Erkia Palencia, mama unui alt deţinut repatriat.

Venezuela nu a precizat câţi dintre cetăţenii săi s-au întors, însă preşedintele salvadorian Nayib Bukele a declarat pe X că a predat Caracasului „toţi cetăţenii venezueleni deţinuţi în ţara noastră, acuzaţi de apartenenţă la organizaţia criminală Tren de Aragua”.

Invocând o lege din 1798 privind duşmanii străini, rar utilizată, Statele Unite au expulzat aceşti migranţi în El Salvador, unde au fost acuzaţi, fără dovezi şi fără proces, de apartenenţă la banda venezueleană. Rudele lor nu au mai avut de atunci nicio veste despre ei, dar acuzaţiile lor au fost respinse.

Vineri, preşedintele Maduro i-a mulţumit omologului său american Donald Trump pentru returnarea acestor migranţi, salutând „decizia de a rectifica această situaţie total neregulamentară”.

Această eliberare este legată de un schimb de prizonieri între Caracas şi Washington.

Administraţia Trump a declarat că migranţii venezueleni au fost eliberaţi în schimbul a zece americani deţinuţi în Venezuela şi a unui număr necunoscut de „prizonieri politici” venezueleni.

Şeful diplomaţiei americane, Marco Rubio, i-a mulţumit preşedintelui Bukele „pentru că a contribuit la obţinerea unui acord pentru eliberarea tuturor deţinuţilor noştri americani”.

Ambasada SUA la Bogota, care este responsabilă pentru Venezuela, a publicat o fotografie a bărbaţilor într-un avion, zâmbind şi fluturând steaguri americane.

Potrivit Global Reach, un ONG care ajută americanii deţinuţi pe nedrept în străinătate, printre cei eliberaţi se numără Lucas Hunter, un franco-american în vârstă de 37 de ani care a fost arestat în ianuarie de poliţiştii de frontieră venezueleni în timp ce se afla în vacanţă în Columbia.

„Abia aşteptăm să îl vedem în persoană”, a declarat sora sa, Sophie Hunter, citată într-un comunicat al ONG-ului.

Uruguayul a anunţat că unul dintre cetăţenii săi, Fabian Buglio, rezident al Statelor Unite, se numără printre cei eliberaţi.

Într-un comunicat, Caracasul a afirmat că a plătit un „preţ ridicat” pentru a asigura întoarcerea cetăţenilor săi. „Terorişti împotriva nevinovaţilor”, a declarat preşedintele Maduro. „Predăm în schimb zece mercenari”, a declarat ministrul venezuelean de interne Diosdado Cabello.

În plus faţă de eliberarea americanilor, Venezuela a acordat „măsuri alternative” la încarcerarea venezuelenilor reţinuţi pentru „implicarea lor în infracţiuni de drept comun şi infracţiuni împotriva ordinii constituţionale”.

Tot vineri în cursul zilei, un alt avion a sosit pe aeroportul Maiquetia din Houston, transportând 244 de venezueleni expulzaţi din Statele Unite şi şapte copii despre care ministrul Diosdado Cabello a declarat că au fost „salvaţi de la răpire”.

Aceşti copii sunt printre cei 30 care, potrivit Caracasului, au fost separaţi de familiile lor şi au rămas în Statele Unite după ce părinţii lor venezueleni au fost deportaţi.

Lupta împotriva migranţilor fără documente este o prioritate pentru noua administraţie americană, care a intensificat raidurile poliţiei şi expulzările.

Washingtonul şi Caracasul au convenit să trimită venezuelenii fără documente înapoi în ţara lor, iar zboruri sosesc aproape zilnic din Statele Unite şi Mexic.

Conform cifrelor oficiale, mai mult de 8 200 de persoane au fost repatriate în Venezuela din aceste două ţări începând din februarie, inclusiv aproximativ 1 000 de copii.

La Cecot, venezuelenilor reţinuţi nu li s-a permis să facă apeluri telefonice sau să primească vizite, iar rudele lor au cerut în zadar dovezi de viaţă.

Ei au fost văzuţi ultima dată în martie, când au apărut încătuşaţi, cu capul ras, în genunchi, în mega-închisoarea salvadoriană.

Nayib Bukele a construit Cecot ca parte a războiului său împotriva bandelor, dar a acceptat milioane de dolari de la Statele Unite pentru a-i reţine pe venezueleni acolo.

Organizaţiile pentru drepturile omului au denunţat în mod repetat aceste detenţii ca fiind o încălcare a drepturilor omului.

Avocatul Toni Neacșu ironizează propunerea Guvernului privind suspendarea permisului pentru datorii: ‘Suntem pe jos de râs’

Horoscopul zilei de 20 iulie 2025. Peștii sunt empatici. Află ce se întâmplă cu zodia ta