Bursa din Israel a înregistrat cea mai bună performanţă din Orientul Mijlociu în ultimele 22 de luni, în pofida unui context marcat de război pe mai multe fronturi, acuzaţii internaţionale de crime de război şi tulburări politice interne, relatează CNBC.
Indicele Tel Aviv Stock Exchange (TASE) a crescut cu peste 200% faţă de minimul atins după atacul Hamas din 7 octombrie 2023 şi începutul războiului, depăşind chiar nivelurile de dinaintea conflictului.
Cum explică Israel acest paradox economic
Deşi în ultimul trimestru din 2023 PIB-ul ţării a suferit o contracţie abruptă de aproape 20%, generată de scăderea consumului privat şi a investiţiilor, anul s-a încheiat cu o creştere modestă de 2%, urmată de un avans de 1% în 2024, susţinut mai ales de cheltuieli guvernamentale. Perspectivele pe termen mediu sunt însă mai optimiste: OCDE estimează o creştere economică de 4,9% în 2026.
În paralel, încrederea investitorilor a crescut vizibil. Potrivit unui raport publicat de TASE în iulie, în 2024 au fost deschise aproximativ 161.000 de noi conturi de tranzacţionare, de trei ori mai multe decât în anul precedent. În prima jumătate din 2025, alte 87.000 de conturi au fost deschise, dintre care 33.000 în case de investiţii.
”Publicul a profitat de nivelurile scăzute ale preţurilor şi a reintrat pe piaţa de capital”, a notat Hadar Romano, director de date la TASE.
Investiţii străine, sector tech şi apărare
Factorul cheie din spatele acestei rezilienţe este sectorul tech. Acesta generează 20% din PIB-ul Israelului şi 56% din exporturile sale, susţinut de investiţii masive în cercetare şi dezvoltare. CEO-ul organizaţiei Startup Nation Central, Avi Hasson, subliniază că, în ciuda conflictelor, ”investitorii internaţionali privesc Israelul ca pe un mediu tot mai sigur şi mai stabil pe termen lung.”
La fel de important este şi sectorul apărării, care a atras interes internaţional inclusiv din partea lumii arabe. Prezenţa solidă a companiilor israeliene la expoziţia de apărare IDEX din Abu Dhabi (februarie 2025) a fost un semnal clar în acest sens.
În luna mai 2025, investitorii străini au achiziţionat acţiuni TASE în valoare de 743 milioane de dolari, iar, în total, din ianuarie până în prezent, investiţiile străine directe au depăşit 2,7 miliarde de dolari.
Banca centrală a raportat o creştere cu 27,5 miliarde de dolari a pasivelor externe în trimestrul al patrulea, reflectând atât aprecierea valorii titlurilor israeliene, cât şi fluxurile continue de capital.
Şechelul se întăreşte, inflaţia scade
După conflictul cu Iranul din iunie, moneda naţională – şechelul – s-a apreciat cu aproape 7% faţă de dolarul american. În acelaşi timp, S&P Global anticipează că inflaţia va reveni în intervalul-ţintă al băncii centrale până în trimestrul al treilea din 2025, ceea ce deschide calea pentru relaxări monetare.