VIDEO ‘România nu datorează explicaţii. Totul e legitim şi în linie cu regulile Schengen’ – Ministrul de Externe, reacție la atacurile primarului Chișinăului

#image_title

Ministrul de Externe al României, Oana Ţoiu, a explicat joi seară, la Antena 3, motivele interdicţiei de intrare în România a primarului Chişinăului, Ion Ceban. Oficialul român susţine că decizia a fost luată din considerente ce ţin de securitatea naţională, pe baza unor informaţii documentate şi în conformitate cu legislaţia europeană.

Declaraţiile Oanei Ţoiu vin după ce edilul de la Chişinău a lansat un atac virulent la adresa Bucureştiului, acuzând o presupusă „comandă politică” şi o tentativă a autorităţilor române de a influenţa alegerile parlamentare din Republica Moldova, prevăzute pentru 28 septembrie.

„România nu are obligaţia să justifice în spaţiul public toate deciziile luate în baza prerogativelor de securitate naţională. În cazul domnului Ceban, există de mai multă vreme documentate legături complicate cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influenţă să fie limitat pe teritoriul nostru, mai ales în contextul în care avem un număr mare de cetăţeni care sunt atât cetăţeni români, cât şi moldoveni”, a declarat Oana Ţoiu la Antena 3.

Vezi și: Primarul Chişinăului, interzis în România, replică dură pentru Oana Ţoiu. Acuză Bucureştiul de tentativă de influenţare a alegerilor din Republica Moldova

Interdicția aplicată primarului Ion Ceban nu este un act politic, ci unul strategic

Aceasta a reiterat că interdicția este legitimă, aplicabilă oricărui cetățean extracomunitar, conform regulamentului Schengen din 2018. „România nu este datoare domnului Ceban. Nu este cetăţean al Uniunii Europene, iar decizia de a-i permite accesul sau nu pe teritoriul ţării noastre ţine exclusiv de dreptul suveran al statului român”, a mai subliniat ministrul.

Întrebată dacă această interdicție aplicată celor trei cetățeni moldoveni de către România este parte a războiului hibrid, ministrul de Externe a răspuns prompt: „Nu aș vrea să fac alte afirmații, dar vă asigur că este în linie cu regulamentele europene, Schengen, și este un drept pe care îl utilizează fiecare țară. Cât privește credibilitatea dlui Ceban – este dreptul fiecăruia – dar dumnealui tocmai a declarat că nu are nicio legătură cu Rusia, când dumnealui este unul dintre cei mai vocali oponenți ai aderării Republicii Moldova la UE, se cunosc foarte bine aprecierile sale la adresa Rusiei. Și acum fac o declarație politică: ca politician, zic – e greu să iei în serios o astfel de declarație, când știi toate aceste lucruri“.

O măsură extinsă la tot spațiul Schengen

Într-un răspuns clar la atacurile lui Ceban, Ţoiu a menţionat că odată emisă, interdicţia este valabilă în întreg spaţiul Schengen, fiind acceptată de toate celelalte state membre. „Aceasta nu este o excepţie, ci o practică aplicată în baza evaluărilor de risc. Nu există nicio datorie de a explica decizii strategice unor cetăţeni străini, indiferent de poziţia lor publică.”

Ceban acuză ingerinţă politică, dar cere „probe”

Într-un mesaj video publicat anterior, primarul Chişinăului a negat orice „legături complicate” cu Moscova şi a cerut probe. „Acest tip de legături nu există, iar ei ştiu acest lucru. Faptul că nu mi s-a prezentat nicio probă demonstrează că este o comandă politică”, a spus Ion Ceban, susţinând că România ar încerca să influenţeze opţiunile alegătorilor din Republica Moldova.

„Orice astfel de ingerinţă poate fi calificată drept implicare directă în influenţarea opiniilor publice în prag de alegeri”, a declarat Ceban, care vede în această interdicţie un gest coordonat politic.

Parcursul controversat al lui Ceban

Ion Ceban, alături de alţi doi cetăţeni moldoveni, are interdicţie de intrare în România începând cu 9 iulie 2025, valabilă pentru o perioadă de cinci ani. Parcursul său politic este marcat de o apropiere de Moscova: a intrat în politică alături de comuniştii lui Vladimir Voronin, apoi a candidat pe listele socialiştilor, fiind o perioadă portavocea viziunilor anti-europene. Deşi între timp şi-a fondat propriul partid (MAN) şi a început să adopte un discurs pro-european, legăturile sale cu Rusia au continuat, inclusiv prin vizite oficiale la Moscova în ajunul invaziei Ucrainei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Incendiu cu degajări mari de fum, în Piaţa Alexandru din municipiul Iaşi/ Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale

Două drone doborâte deasupra Moscovei: Aeroporturile Vnukovo și Domodedovo, temporar închise