Incendiu de pădure lângă centrala nucleară Zaporojie. Ministerul ucrainean: ‘Centrala e în siguranță’

#image_title

Liniile electrice care conectează centrala la reţeaua electrică a Ucrainei funcţionează în mod stabil şi asigură o alimentare fiabilă cu energie electrică a centralei pentru a garanta siguranţa împotriva radiaţiilor, a declarat ministerul ucrainean, ca răspuns la informaţiile apărute pe reţelele sociale cu privire la coloanele de fum ce se ridică în apropierea uzinei.

Potrivit AIEA, fumul din apropierea centralei este provocat de un incendiu de pădure care s-a produs la o distanţă care nu pune centrala în pericol; pentru moment nu există nicio ameninţare la adresa securităţii nucleare”, se arată într-un comunicat pe platforma X.

În acelaşi timp, ministrul ucrainean Svitlana Grinciuk a subliniat că, din cauza acţiunilor ruseşti şi a bombardamentelor repetate, cea mai mare centrală nucleară din Europa a pierdut conexiunea cu reţeaua electrică ucraineană de nouă ori de la începutul ocupării sale de către forţele ruse în martie 2022.

“Utilizarea generatoarelor (diesel) într-o centrală nucleară reprezintă un risc extraordinar pentru securitatea nucleară”, subliniază ministrul ucrainean într-un comunicat.

Administraţia instalată de Moscova în teritoriul regiunii ucrainene Zaporojie aflat sub controlul Rusiei susţine că incendiul a izbucnit într-o pădure situată nu departe de centrală ca urmare a unor “tiruri ucrainene”, potrivit media de stat ruse.

Anterior, guvernatorul numit de Moscova în Zaporojie, Evgheni Baliţki, anunţase o pană de curent masivă în întreaga regiune (în zona controlată de Rusia).

Ulterior, el a anunţat că se lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică, dar nu a menţionat care este situaţia centralei.

Baliţki mai spusese că situaţia este consecinţa unui atac cu drone ucrainene asupra reţelei de înaltă tensiune din regiune, conform EFE.

Sursa: www.stiripesurse.ro

‘Biletul spre Europa’ devine mai valoros: Bugetul Erasmus+ crește la aproape 41 de miliarde de euro pentru perioada 2028–2034

NASA lansează misiunea TRACERS: Doi sateliți gemeni care vor analiza efectele Soarelui asupra planetei