Armata israeliană a emis duminică noi ordine de evacuare în zonele centrale ale Fâşiei Gaza, unde s-au refugiat zeci de mii de palestinieni strămutaţi, dar unde armata nu a operat până acum în războiul cu Hamas, relatează Reuters.
Între timp, medicii au raportat că cel puţin 30 de persoane au fost ucise în timp ce aşteptau ajutoare, în contextul unei crize umanitare tot mai grave.
Evacuarea forţată ar putea prefigura o ofensivă iminentă în cartierele din Deir al-Balah, ceea ce a stârnit nelinişte în rândul familiilor israeliene ai căror apropiaţi sunt ţinuţi ostatici – aceştia se tem că rudele lor se află chiar în aceste zone.
Părţi mari din Gaza au fost transformate în ruine după peste 21 de luni de război, iar foametea se extinde alarmant. Spitalul Al Shifa din nordul Gazei a confirmat că cel puţin 30 de palestinieni au fost ucişi şi zeci răniţi de focuri israeliene, în timp ce aşteptau sosirea camioanelor ONU cu ajutoare. Armata israeliană a transmis că investighează incidentul.
Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, avertizează că sute de persoane aflate în stadiu avansat de subnutriţie riscă să moară în curând. ONU a confirmat, la rândul său, că populaţia civilă este înfometată şi are nevoie urgentă de ajutor.
Armata israeliană a lansat pliante din aer prin care a ordonat populaţiei din mai multe districte din sud-vestul oraşului Deir al-Balah să evacueze spre sud.
”Forţele de Apărare ale Israelului continuă să acţioneze cu forţă pentru a distruge infrastructura teroristă din zonă”, a transmis armata, adăugând că nu a intrat anterior în aceste districte.
Surse israeliene afirmă că armata a evitat până acum aceste zone deoarece suspectează că acolo sunt ţinuţi ostatici. Se estimează că cel puţin 20 dintre cei 50 de ostatici rămaşi în viaţă se află în Gaza. Familiile acestora au cerut clarificări de la autorităţi: ”Ne poate garanta cineva că această decizie nu va costa viaţa celor dragi nouă?”, au transmis într-o declaraţie.
Unii palestinieni sugerează că presiunea militară asupra Deir al-Balah ar putea fi o strategie de forţare a Hamas să accepte concesii în cadrul negocierilor indirecte de armistiţiu, desfăşurate la Doha. Deşi se discută despre o posibilă încetare a focului pentru 60 de zile şi un acord privind ostaticii, nu s-a înregistrat niciun progres concret.
Războiul a început pe 7 octombrie 2023, când militanţi Hamas au atacat Israelul, ucigând 1.200 de persoane şi luând 251 de ostatici. De atunci, armata israeliană a lansat o campanie masivă în Gaza, care, potrivit autorităţilor sanitare, a dus la moartea a peste 58.000 de palestinieni, a strămutat aproape întreaga populaţie şi a declanşat o criză umanitară severă.
Criza alimentară
Autorităţile locale din sănătate au declarat că alte 45 de persoane au fost ucise duminică în lovituri aeriene şi focuri de armă israeliene în diferite părţi ale Gazei. Locuitorii afirmă că alimentele de bază, precum făina, au devenit imposibil de găsit, iar cel puţin 71 de copii au murit de malnutriţie, în timp ce alţi 60.000 suferă de simptome severe.
Preţurile alimentelor au explodat, depăşind cu mult posibilităţile majorităţii celor peste două milioane de locuitori ai enclavei. Mai mulţi locuitori au declarat pentru Reuters că au avut o singură masă sau deloc în ultimele 24 de ore.
”Ca tată, mă trezesc devreme să caut mâncare, chiar şi doar o pâine pentru cei cinci copii ai mei, dar în zadar. Cei care nu mor de bombe, vor muri de foame. Vrem încetarea acestui război acum, măcar pentru două luni,” a spus Ziad, un asistent medical.
Mulţi se plâng de ameţeli şi leşin pe străzi, iar taţii pleacă din corturi pentru a evita întrebările copiilor despre mâncare.
UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, a cerut Israelului să permită intrarea a mai multor camioane cu ajutoare în Gaza, afirmând că are suficiente provizii pentru întreaga populaţie pentru trei luni, dar acestea nu au fost lăsate să treacă.
”Autorităţile israeliene înfometează civilii din #Gaza. Printre ei se află un milion de copii. Ridicaţi blocada: permiteţi UNRWA să aducă alimente şi medicamente,” a transmis agenţia pe platforma X (fostul Twitter).
Israelul a negat că ar bloca livrările de ajutoare şi a acuzat Hamas că fură mâncare, acuzaţie pe care Hamas o respinge. De asemenea, Israelul afirmă că ONU nu a preluat ajutoarele pregătite pentru a fi introduse în Gaza.