Spania se confruntă cu o pestă porcină africană ce îi ameninţă exporturile. Un sandviş contaminat, adus din afara ţării şi aruncat de exemplu de un şofer de TIR ar putea fi la originea epidemiei, explică autorităţile catalane

Autorităţile spaniole au mobilizat sute de poliţişti, pădurari şi militari în efortul de a limita răspândirea epidemiei de pestă porcină africană în afara Barcelonei, înainte ca aceasta să devină o ameninţare majoră pentru industria exportului de carne de porc a ţării, care generează venituri de 8,8 miliarde de euro pe an, relatează The Guardian.

Autorităţile consideră că virusul, detectat în municipiul Bellaterra, s-ar putea să fi început să circule după ce un mistreţ a consumat hrană contaminată adusă din afara Spaniei.

„Probabilitatea ca originea să fie carnea rece, un sandviş sau un produs contaminat care a ajuns pe cale rutieră este mare, deoarece mulţi transportatori trec prin Bellaterra”, a declarat luni ministrul agriculturii din Catalonia, Òscar Ordeig, la un post de radio local. „Acest lucru nu a fost confirmat, dar este o ipoteză”, a precizat el.

O zonă de excludere de 6 km a fost instituită în jurul localităţii Bellaterra după ce doi mistreţi morţi au fost testaţi pozitiv săptămâna trecută la pestă porcină africană – care a fost înregistrată ultima dată în Spania în 1994 -, iar specialiştii studiază alte opt cazuri potenţiale.

Ordeig a declarat că 117 membri ai unităţii militare de urgenţă din Spania au fost trimişi în zonă şi vor lucra la dezinfectarea zonelor afectate şi la îndepărtarea animalelor, utilizând în acelaşi timp drone pentru a monitoriza situaţia.

Autorităţile au avertizat populaţia că mistreţii nu trebuie hrăniţi şi i-au îndemnat să sune la serviciile de urgenţă dacă găsesc mistreţi morţi.

Salvador Illa, preşedintele regional al Cataloniei, a declarat că administraţia sa a acţionat rapid şi „cu transparenţă totală” în faţa ameninţării reprezentate de această boală.

„Lucrăm în coordonare cu restul administraţiilor cu un obiectiv clar: să oprim epidemia, să ajutăm şi să protejăm sectorul şi să depăşim această situaţie de urgenţă”, a spus el. „Cer încă o dată publicului să urmeze toate recomandările guvernului catalan”, a precizat el.

EXPORTURI AMENINŢATE, ALERTĂ ÎN INDUSTRIA DIN ÎNTREAGA ŢARĂ

Ministrul agriculturii din Spania, Luis Planas, s-a întâlnit luni după-amiază cu reprezentanţii sectorului cărnii de porc din ţară şi le-a spus că guvernul „pune în aplicare toate mecanismele sale pentru a limita” epidemia şi a minimiza impactul acesteia asupra exporturilor.

Spania, care este cel mai mare producător de carne de porc din UE, a exportat anul trecut produse din carne de porc în valoare de 5,1 miliarde de euro către alte ţări din UE şi produse din carne de porc în valoare de aproape 3,7 miliarde de euro către pieţele din afara blocului. Spania a sacrificat 58 de milioane de porci în 2021, cu 40% mai mult decât în urmă cu un deceniu.

Planas a declarat producătorilor că China – care reprezintă aproape 42% din exporturile spaniole de carne de porc către ţări terţe – a oprit importurile din provincia Barcelona, dar acceptă în continuare carne din zonele neafectate din Spania.

„Este o veste bună că China exclude doar produsele din provincia Barcelona”, a declarat ministrul luni seara, adăugând că piaţa chineză valorează 1,1 miliarde de euro pentru producătorii spanioli de carne de porc. Planas a mai spus că două treimi din certificatele de export de carne de porc ale Spaniei rămân active, adăugând că departamentul său lucrează pentru a se asigura că restricţiile asupra celei de-a treia părţi rămase vor fi ridicate cât mai repede posibil.

Endemică de mult timp în Africa, pesta porcină africană este inofensivă pentru oameni, dar adesea fatală pentru porci.

În 2018, boala a apărut în China, ţara unde se află aproximativ jumătate din porcii din lume. Până în 2019, existau îngrijorări că s-au pierdut până la 100 de milioane de porci. Doi ani mai târziu, s-a confirmat prezenţa virusului în Germania, care găzduieşte unul dintre cele mai mari efective de porci din UE.

Pesta porcină africană se poate transmite prin contact direct cu animale infectate şi se poate răspândi şi prin intermediul insectelor, cum ar fi căpuşele. Unele guverne naţionale au identificat şi mistreţii ca posibili responsabili pentru răspândirea virusului.

Cu toate acestea, virusul de pestă porcină africană poate supravieţui şi câteva luni în carnea procesată – şi câţiva ani în carcasele congelate –, ceea ce face ca produsele din carne să fie o preocupare specială în ceea ce priveşte transmiterea transfrontalieră.

ŞEDINŢĂ SOLEMNĂ ÎN PARLAMENT DE ZIUA NAŢIONALĂ – Grindeanu: Cei care împart România în „noi” şi „ei”, în „productivi” şi „paraziţi”, în „reformişti” şi „anti-reformişti” sunt duşmani la fel de mari ai unităţii noastre naţionale

Un fost fotbalist din naţionala Angliei, reţinut pentru tentativă de viol