Angajații bat tare cu pumnul în masa guvernului: Cer reducerea săptămânii de lucru pentru a crește productivitatea

 

Sindicatele din Spania cer un acord între guvern și sectorul de afaceri cu privire la reducerea numărului de ore de muncă, în contextul reacțiilor adverse din partea angajatorilor, îngrijorați de creșterea costurilor, scrie Reuters, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană trebuie să reducă decalajul de productivitate dintre statele sale membre pentru a ține pasul cu rivalii economici Statele Unite și China, a declarat fostul președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi într-un raport pentru Comisia Europeană din această lună.

Ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a declarat că reducerea orelor de lucru va „crește productivitatea”, un domeniu în care Spania a rămas în mod tradițional în urma omologilor săi europeni. Angajatorii se tem însă că propunerea va însemna că angajații vor lucra mai puține ore pentru același salariu ca înainte.

Premierul Sanchez susține protestul lucrătorilor

Socialiștii premierului Pedro Sanchez vor să convingă sectorul de afaceri să accepte un plan de reducere a săptămânii de lucru de la 40 la 37,5 ore, pe care îl consideră capabil să crească productivitatea.

Pentru a obține susținerea angajatorilor, guvernul a propus un bonus de angajare pentru micile afaceri cu mai puțin de 10 angajați, care ar compensa reducerea orelor de lucru, ceea ce ar menține același nivel de servicii.

Spaniolii lucrează mai multe ore decât majoritatea europenilor, cu o medie de 36,4 ore pe săptămână în 2023, comparativ cu media Uniunii Europene de 36,1 ore. Ministrul Muncii, Yolanda Diaz, a declarat că reducerea orelor de lucru ar putea spori productivitatea.

Franța a introdus săptămâna de lucru de 35 de ore în 2000, în speranța de a crea sute de mii de locuri de muncă. Dar datele arată o creștere a costului forței de muncă, ceea ce face ca lucrătorii francezi să fie mai scumpi în termeni relativi, iar întreprinderile mai puțin competitive.

Programul de fertilizare in vitro a făcut primii ‘pui’: există 156 de sarcini confirmate

Biletele pentru meciul România U20 – Elveția U20 vor fi disponibile de vineri