Vâlcea: Eşantioane de pământ de pe toate câmpurile de luptă din judeţ, depuse într-o urnă la Arhiepiscopie

Câteva zeci de eşantioane de pământ luate de pe câmpurile de luptă şi din cimitirele eroilor aflate pe teritoriul judeţului Vâlcea au fost depuse joi, în cadrul unei ceremonii militare şi religioase, la baza unui viitor monument închinat soldaţilor căzuţi la datorie în cele două războaie mondiale ce va fi ridicat în curtea Arhiepiscopiei Râmnicului.

Iniţiativa realizării acestui monument aparţine filialei Vâlcea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, care a demarat încă din 2017 o acţiune pentru identificarea în primul rând a locurilor din judeţ unde în prima conflagraţie mondială s-au dat lupte grele, precum şi a unităţilor militare care au fost implicate în aceste lupte, cu ocazia centenarului Marii Uniri (2018) şi a centenarului Eroului Necunoscut al României Mari (2023).

 


Foto: (c) Ramona Dincă / AGERPRES


„După ce au fost identificate câmpurile de luptă de pe teritoriul judeţului Vâlcea, în perioada 2018- 2023, prin mobilizarea unor voluntari, membrii activi şi simpatizanţi ai filialei noastre, am prelevat 82 de eşantioane de pământ de pe câmpurile de luptă şi din cimitirele eroilor situate pe teritoriul judeţului Vâlcea. 45 de eşantioane sunt de pe câmpurile de luptă situate la Est de râul Olt, în perimetrul vâlcean al Munţilor Făgăraş şi Subcarpaţii Vâlcii, 28 de pe câmpurile de luptă situate la Vest de râul Olt, în perimetrul Munţilor Lotrului, Munţilor Căpăţânii şi Subcarpaţilor Vâlcii, iar şapte eşantioane sunt prelevate din cimitirele şi parcelele de onoare situate de-a lungul Văii Oltului, între Drăgăşani şi Titeşti. De asemenea, am prelevat două eşantioane de pământ din locurile de veci ale eroilor celui de-al Doilea Război Mondial, un eşantion fiind din cimitirul eroilor Cetăţuia din Râmnicu Vâlcea, unde într-o parcelă distinctă îşi dorm somnul de veci mai mulţi eroi vâlceni căzuţi în Munţii Tatra din Cehoslovacia, astăzi Slovacia, şi un eşantion e din cimitirul eroilor din Drăgăşani”, a precizat preşedintele din Vâlcea al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, istoricul Eugen Petrescu.

 


Foto: (c) Ramona Dincă / AGERPRES


Toate aceste eşantioane, adunate în patru săculeţe având inscripţionate locurile de provenienţă, au fost depuse, joi, spre tezaurizare în mod simbolic, în urna eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi ai Marelui Război, eliberatori şi întregitori de ţară, 1916-1919, şi a eroilor celui de-al Doilea Război Mondial 1941-1945, care au luptat pentru reîntregirea ţării după ruperea din trupul ei a unor mari şi importante teritorii ca urmare a unor dictate antiromâneşti, a adăugat istoricul Eugen Petrescu.

 


Foto: (c) Ramona Dincă / AGERPRES


La ceremonia de depunere a eşantioanelor în urna comemorativă de la Arhiepiscopia Râmnicului au participat autorităţile judeţului, militari activi şi în retragere din Garnizoana Râmnicu Vâlcea, dar şi zeci de elevi din municipiul reşedinţă şi de la şcoli militare din ţară, între care şi un licean de la Colegiul „Tudor Vladimirescu” din Craiova. Acesta a purtat ţinuta reconstituită a lui Amilcar Săndulescu, copilul vâlcean din comuna Mădulari desemnat în anul 1923 să aleagă Eroul Necunoscut al României Mari, aducând astfel un omagiu atât eroilor necunoscuţi căzuţi la datorie, dar şi copiilor rămaşi orfani din cauza războiului.

 


Foto: (c) Ramona Dincă / AGERPRES


Împreună cu arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului, elevul din Craiova a participat la depunerea eşantioanele de pământ în urna realizată de meşterul ceramist Eugen Pătru din Vlădeşti, acesta fiind apoi pusă la baza fundaţiei viitorului monument ce va fi ridicat în memoria soldaţilor căzuţi pe front.

Evenimentul de joi de la Arhiepiscopie face parte din seria de manifestări organizate în această săptămână în eparhia Râmnicului cu ocazia prăznuirii Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al oraşului. AGERPRES / (AS – autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)

Fostul MVP Derrick Rose şi-a anunţat retragerea din baschet

Incendiu într-un mall din sudul Timişoarei/ Oamenii au ieşit din centrul comercial