Arsuri în piept? Ce puteți face

Manifestări precum arsura în piept, regurgitații lichide sau alimentare, răgușeala și senzația de „nod în gât” pot indica o boală care poate produce complicații serioase – boală de reflux gastroesofagian, numită și esofagită de reflux. Din fericire, în prezent există investigații performante care ajută la stabilirea unui diagnostic precis, esențial pentru un tratament eficace.

Boala de reflux gastroesofagian apare atunci când acidul din stomac se întoarce în esofag, provocând iritarea acestuia. Factori ca mâncatul seara târziu, alimentația nesănătoasă, fumatul și consumul de alimente și băuturi acide favorizează apariția bolii. În unele cazuri, în care simptomele sunt ușoare, persoanele afectate nu se adresează medicului, însă e bine de știu că boala se poate agrava, producând inclusiv sângerare, ulcer și leziuni precanceroase. Boala de reflux esofagian este asociată, de asemenea, cu un risc crescut de apariție a cancerului esofagian. De aceea, consultația la medicul gastroenterolog nu trebuie amânată.

Pentru că simptomele esofagitei de reflux pot fi asemănătoare cu cele din alte boli, medicul specialist va recomanda, după consultație, investigații specifice, pentru un diagnostic corect. Endoscopia digestivă superioară este indicată în vederea evaluării esofagului și stomacului. Dacă medicul consideră necesar, în timpul procedurii se poate recolta și un fragment de țesut pentru analiză de laborator.

Diagnosticul avansat implică și o manometrie esofagiană și monitorizarea prin pH-metrie cu impedanță esofagiană pentru 24 de ore. Manometria evaluează presiunea din interiorul esofagului și funcționarea acestuia, iar pH-metria măsoară volumul de acid care ajunge din stomac în esofag în decurs de 24 de ore.

Procedurile presupun introducerea unui cateter până la nivelul stomacului. În cazul pH-metriei, cateterul este conectat la un dispozitiv pe care pacientul îl poartă pe umăr, ca o geantă, timp de 24 de ore. Rezultatele obținute în acest interval ajută la obținerea de informații detaliate despre manifestarea bolii de reflux gastroesofagian, care sunt utilizate de medici pentru stabilirea planului de tratament adecvat.

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni gastrointestinale au acces la consulturi asigurate de medici gastroenterologi experimentați și la toate investigațiile diagnostice moderne. La Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, pacienții beneficiază de endoscopie digestivă, manometrie esofagiană și pH-metrie, efectuate cu aparatură de ultimă generație, în cele mai bune condiții de siguranță și confort. Pe baza rezultatelor, medicii foarte bine pregătiți ai SANADOR stabilesc tratamentul adecvat pentru fiecare pacient.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Microplasticele din apa îmbuteliată, un pericol nevăzut: Cum afectează sănătatea pe termen lung

Formatul Ramstein, reuniune în germania la invitația lui Joe Biden