VIDEO Războiul viitorului se defășoară deja în Ucraina – Drona care desfășoară câini roboți pe câmpul de luptă

Un operator de drone ucrainean, vorbind sub anonimat pentru Kyiv Post, a declarat că, în curând, ar putea fi dezvoltate drone concepute pentru a desfășura rapid infanterie pe câmpul de luptă sau în spatele liniilor inamice.

„Un roi de UAV-uri care aruncă personal direct în tranșeele inamice ar fi o forță formidabilă și ar putea fi utilizată în mod repetat”, a spus el.

El a adăugat că tehnologia demonstrată în videoclip ar putea revoluționa desantările aeriene, eliminând necesitatea ca soldații să coboare cu parașuta sub focul inamic, așa cum s-a întâmplat în timpul debarcării din Normandia în cel de-al Doilea Război Mondial.

Armata ucraineană a început să utilizeze câini roboți pe linia frontului. Aceste drone terestre pot livra muniții și provizii medicale în zone greu accesibile și pot efectua recunoașteri ale pozițiilor inamice. Dotați cu camere video și funcționare silențioasă, roboții pot transmite date video și audio în timp real. Rapoartele sugerează că acești roboți au alarmat soldații ruși care i-au întâlnit.

Eevghen Alhimov, ofițerul de presă al Brigăzii Mecanizate 28 ucrainene, a declarat pentru UNIAN că roboții câini sunt silențioși și nedetectabili în comparație cu dronele FPV, care își pierd semnalul atunci când intră în spații subterane. Câinii roboți pot fi trimiși în tranșeele sau subsolurile inamicului pentru a cerceta sau a transporta explozibili, ajutând semnificativ operațiunile.

„Ei pot merge acolo unde dronele aeriene nu pot. Acesta este principalul avantaj”, a declarat Alhimov. „Îi poți trimite înaintea unui grup de asalt pentru a obține o vedere clară a pozițiilor inamice”.

El a dezvăluit că câinii-robot se pot apropia în liniște de locațiile inamice și pot înregistra audio, ceea ce îi face extrem de valoroși pentru colectarea de informații. De asemenea, ei pot transporta mine de teren pentru a arunca în aer fortărețele inamice sau pot seta senzori de țintă pentru loviturile de artilerie.

Potrivit lui Alhimov, câinele robot, care cântărește aproximativ 12 kg, poate transporta o încărcătură de până la 24 kg, ceea ce îl face potrivit pentru transportul de mine, materiale medicale sau muniție pe o distanță de peste doi kilometri și jumătate prin telecomandă. Acesta se poate deplasa cu o viteză de până la 8 km/h, comparabilă cu cea a unui om care aleargă. Cu toate acestea, el a recunoscut că roboții ar putea întâmpina dificultăți în iarba înaltă.

Alhimov a mai spus că, pe linia frontului, nu sunt folosite vehicule pentru livrări, iar dronele precum „Vampir” sunt cruciale pentru logistică.

„Acești câini roboți și sistemele fără pilot pe roți pe care le folosim în prezent sunt valoroase pentru logistică. Capacitatea lor se va îmbunătăți în timp, permițându-le să transporte încărcături și mai grele”, a adăugat el.

Drona Vampire, dezvoltată de compania ucraineană SkyFall, este un hexacopter mare, capabil să ridice încărcături utile de până la 15 kg la înălțimi de 400 de metri. Aceasta poate lansa diferite tipuri de muniții – termobarice, cumulative și cu explozibil ridicat – permițându-i să țintească o gamă largă de active rusești, inclusiv tancuri și alte vehicule blindate.

Echipată cu un aparat de termoviziune, drona poate opera eficient pe timp de noapte. Dezvoltatorii au remarcat că drona Vampir este dificil de detectat și doborât pe întuneric, deoarece forțele ruse ar avea nevoie de vizoare cu termoviziune sau dispozitive de vedere pe timp de noapte pentru a lovi hexacopterul cu arme de calibru mic.

Prețul fiecărei drone începe de la 10.000 de dolari. Are o rază de zbor de 10 km și are o rază de comunicare de 6 k. Viteza de zbor a dronei este de până la 40 km/h cu o încărcătură completă și 80 km/h fără . Poate zbura timp de 37 de minute fără încărcătură și 23 de minute atunci când transportă o încărcătură utilă de 10 kg.

Banca Transilvania, operațiune de 700 de milioane de euro – Cea mai mare bancă românească se împrumută de pe piețele internaționale

Transformarea Azerbaidjanului într-un hub de tranzit va consolida relațiile cu țările din Golf