Trump şi Zelenski se întâlnesc azi la Trump Tower: Biden şi Harris, sprijin total pentru Zelenski înaintea întâlnirii cu fostul președinte SUA

”Aşa cum ştiţi, Zelenski a cerut să mă întâlnească. Îl voi întâlni mâine (vineri) dimineaţă, către ora (locală) 9.45 (16.45, ora României) la Trump Tower”, la New York, a anunţat el într-o alocuţiune de presă.

Această întâlnire între cei doi a făcut obiectul multor speculaţii în cursul acestei săptămâni.

Presa americană scrie că lui Donald Trump nu i-a plăcut un interviu acordat de către Volodimir Zelenski revistei The New Yorker, în care liderul ucrainean a declarat că miliardarul ”nu ştie cu adevărat cum să oprească acest război”.

Candidatul republican a pretins, în numeroase rânduri, că va ”rezolva” războiul între Rusia şi Ucraina ”în 24 de ore”, fără să spună vredată cum anume.

El a fost, în ultimele luni, extrem de critic faţă de miliardele de dolari cheltuite de către Statele Unite în susţinerea Kievului împotriva Moscovei şi a îndemnat Europa ”să mişte”.

Preşedintele ucrainean se afla joi la Washington, unde s-a întâlnit cu omologul său Joe Biden şi cu rivala lui Donald Trump în alegerile de la 5 noiembrie, vicepreşedinta Kamala Harris.

Volodimir Zelenski, care a obţinut joi, la Washington o nouă anvelopă de ajutoare de la Joe Biden şi susţinerea Kamalei Harris, va avea vineri o întâlnire mult mai delicată cu Donald Trump, foarte critic faţă de ajutorul american masiv acordat Ucrainei, relatează AFP.

Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească cu Donald Trump asigurat de susţinerea administraţiei actuale, însă în mod evident îngrijorat de ajutorul american în cazul unei victorii a lui Donald Trump în alegerile de la 5 noiembrie, care se anunţă foarte strânse.

”Rusia nu va învinge”, a lansat Joe Biden joi în Biroul Oval.

 

În vederea ”ajutării Ucrainei să învingă”, el a anunţat cu un pic mai înainte o ”creştere a ajutorului în domeniul securităţii”, însă fără unda verde sperată de Kiev pentru a trage către Rusia rachete cu rază lungă de acţiune fabricate în Statele Unite.

 

”Susţinerea mea a poporului ucrainean este de neclintit”, a declarat, la rândul său vicepreşedinta şi candidata deocrată la preşediţie Kamala Harris într-o întâlnire separată cu preşeintele ucrainean.

”Există oameni în ţara mea care ar vrea să forţeze Ucraina să abandoneze porţiuni largi din teritoriul suveran al acesteia, care cer Ucrainei să se declare neutră şi care cer ca Ucraina să renunţe la relaţii militare cu alte ţări. Aceste propuneri sunt aceleaşi cu cele ale (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi nu sunt propuneri de pace. Acestea sunt propuneri de capitulare, ceea ce este periculos şi iresponsabil”, a denunţat aceasta.

 

 

Ţinta acestor declaraţii este clară – fostul preşedinte Donald Trump, candidatul republican la fotoliul de la Casa Albă, care l-a atacat aprig pe Volodimir Zelenski în ultimele zile şi i-a reproşat că împiedică un ”acord” care să pună capăt războiului.

 

 

Presa americană scrie că fostului preşedinte nu i-a plăcut un interviu acordat de către Volodimir Zelenski revistei The New Yorker, în care liderul ucrainean declară că miliardarul ”nu ştie cu adevărat cum să oprească acest război”.

”Noi continum să dăm miliarde de dolari unui om care refuză să încheie un acord, Zelenski”, a denunţat miercuri, la un miting de campanie, Donald Trump.

”De fiecare dată când a venit în ţara noastră, el a plecat cu 60 de miliarde de dolari. Cred că este cel mai bun agent de vânzări de pe planetă”, l-a ironizat fostul preşedinte.

”Acest război poate fi câştigat, iar o pace dreaptă poate fi încheiată, dar numai cu Statele Unite”, a pledat şeful statului ucrainean, venit să-şi prezinte la Washington ”planul victoriei”.

Joe Biden a anunţat ţinerea în Germania a unui summit la nivel înalt al celor 50 de ţări aliate Ucrainei la 12 octombrie.

Democratul în vârstă de 81 de ani – marele artizan al susţinerii Ucrainei de către Occident după invazia Rusiei în februarie 2022 – a decis să desfăşoare în total un ajutor în valoare de opt miliarde de dolari.

Joe Biden, care va pleca de la putere în ianuarie, continuă astfel să cheltuiască din anvelopa de 61 de miliarde de dolari adoptată cu greu în aprilie de către un Congres divizat politic.

Joi dimineaţa, preşedintele ucrainean a fost primit la Congres de către liderii Partidului republican şi Partidului Democrat în Senat, care purtau amândoi cravate galbene şi cămăşi albastre, culorile Ucrainei.

Moscova, ale cărei trupe avansează în ultimele luni împotriva forţelor Kievului, a revendicat joi cucerirea Ukrainskului, un oraş din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

Cucerirea Donbasului, un bazin industrial ucrainean din care face parte regiunea Doneţk, este ”prioritatea numărul unu” a preşedintelui rus Vladimir Putin.

VIDEO Familia Iohannis, bună de plată – Chiriașul care s-a judecat cu președintele oferă primele declarații

Stocurile de țiței din Statele Unite au ajuns la un minim de aproape doi ani și jumătate