China pune în mișcare un plan de mare amploare: Guvernul atacă cea mai mare vulnerabilitate

Autorităţile ”trebuie să lucreze pentru a opri declinul pieţei imobiliare şi pentru a stimula o redresare stabilă”, se arată în text.

De asemenea, aceşti cer ”un răspuns la preocupările maselor”.

Preşedintele chinez Xi Jinping a condus întâlnirea de joi a Biroului Politic, al doilea cel mai înalt cerc de putere din Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, a declarat presa de stat.

În procesul verbal, liderii au cerut întărirea sprijinului politicii fiscale şi monetare şi au abordat o serie de probleme, de la ocuparea forţei de muncă la îmbătrânirea populaţiei. Nu a specificat intervalul de timp sau amploarea niciunei măsuri.

”Consider mesajele de la această întâlnire ca pe un pas pozitiv. Este nevoie de timp pentru a formula un pachet fiscal cuprinzător pentru a aborda provocările economice, [iar] întâlnirea a făcut un pas în această direcţie”, a declarat Zhiwei Zhang, preşedinte şi economist şef la Pinpoint Asset Management, într-un e-mail către CNBC.

Acţiunile din China continentală şi Hong Kong şi-au extins câştigurile şi au închis în creştere puternică, joi. Un indice al acţiunilor imobiliare chinezeşti din Hong Kong a crescut cu aproape 12%.

Imobiliarele reprezentau odată mai mult de un sfert din economia Chinei. Sectorul s-a prăbuşit de la represiunea de la Beijing din 2020 asupra nivelurilor ridicate ale datoriilor dezvoltatorilor. Dar scăderea a redus, de asemenea, veniturile administraţiei locale şi veniturile gospodăriilor.

Creşterea economică mai largă a Chinei a încetinit, stârnind îngrijorări cu privire la posibilitatea de a nu atinge ţinta de creştere a PIB pentru întregul an de aproximativ 5%, fără stimulente suplimentare.

La doar câteva zile după ce SUA au redus ratele dobânzilor, Banca Populară Chineză a anunţat marţi o serie de reduceri planificate ale dobânzilor şi sprijin imobiliar.

Acţiunile au crescut, dar analiştii au avertizat că economia încă are nevoie de sprijin fiscal. Datele oficiale arată că declinul imobiliar s-a moderat uşor în ultimele luni. Valoarea locuinţelor noi vândute a scăzut cu 23,6% pentru anul încheiat în august, puţin mai bine decât scăderea de 24,3% de la începutul anului în iulie.

Preţurile medii ale caselor au scăzut cu 6,8% în august faţă de luna anterioară, pe o bază ajustată sezonier, potrivit Goldman Sachs. Aceasta a fost o îmbunătăţire modestă faţă de o scădere de 7,6% în iulie.

”Stabilizarea pieţei imobiliare va fi o condiţie prealabilă pentru ca gospodăriile să ia măsuri şi să întrerupă ciclul ”aşteptaţi şi vedeţi””, a declarat Yue Su, economist principal China, la Economist Intelligence Unit, într-o notă.

Macron îl avertizează pe Natanyahu sa semneze armistițiul din Liban: Ar fi o greșeală să nu o facă

Germania și UE trebuie să susțină energia ecologică cu mai multe baterii. De ce este important acest lucru