Schimbare de discurs! Marcel Ciolacu pozează în ‘Marele Împăciuitor’ al națiunii – cum a intrat Sebastian Burduja în grațiile liderului PSD

  • * Președintele PNL Nicolae Ciucă și primarul general Nicușor Dan au bătut palma, la propriu, pentru o colaborare în ce privește constituirea unei majorități în Consiliul General al Capitalei, în cadrul unei emisiuni difuzate de gandul.ro. Cu aceeași ocazie, răspunzând unei întrebări, Ciucă a declarat că l-ar fi votat pe Nicușor Dan pentru funcția de primar general, dacă ar fi avut drept de vot în Capitală. Declarația președintelui liberal a venit în condițiile în care PNL a avut candidat propriu pentru PMB, în persoana lui Sebastian Burduja, care a ieșit pe locul al patrulea după votul bucureștenilor.

Marcel Ciolacu, întrebat despre relația PSD și PNL, spune că îl interesează „puțin spre deloc”. În ce privește cearta dintre cele două formațiuni, liderul social-democrat declară că „e posibil să fie și o ceartă pe bune”.

Întrebat apoi dacă cearta între PSD și PNL este de ochii lumii, Ciolacu a răspuns că jobul lui principal este de prim-ministru: „Prioritatea mea este buna guvernare. Eu cred că România are nevoie în continuare, chiar dacă suntem într-o perioadă de campanie electorală, de stabilitate și de coerență guvernamentală. Azi am avut mai multe întâlniri și am fost însoțit de miniștrii de la ambele partide. Și mi-am permis, la aceste întâlniri, după ce au avut loc, să rămân cu colegii mei din guvern și le spun „dom’le, am un sentiment de jenă”. (…) Eu cred că putem mai mult”.

Ciolacu a reiterat ideea că politicienii trebuie să iasă din logica din ultimii 30 de ani, în care cum veneau alegerile, liderii politici au considerat că își pot mobiliza electoratele prin ură și prin scandaluri, „între cele două partide mari mai ales. Bineînțeles că și partidele mici au urmat acest exemplu. La ce a dus acest lucru timp de 30 de ani? Ce au câștigat românii din această abordare a liderilor de partid? Mai mult. Eu am un vot. Un vot în iunie. Unde românii s-au exprimat pe o listă comună PSD-PNL. (…) Eu trebuie să țin cont de votul românilor”.

„E posibil să fie și o ceartă pe bune. Credeți că românii nu și-au dat seama, dom’le, ăștia când vine campania se ceartă și îi vedem în parlament sau în guvern cum se pupă. Lumea nu mai înțelege nimic. Ei, oameni buni, noi avem de dus această guvernare la capăt. Așa cum am promis. Până pe data de 21 decembrie, când se constituie nou parlament. În acel moment, această coaliție de guvernare ajunge la sfârșitul ei pe acest mandat”, a adăugat Ciolacu.

Ciolacu: „Eu nu văd altă coaliție de guvernare decât cu PNL”

„Cred că guvernarea viitoare va fi tot PSD – PNL” a spus Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, la Realitatea TV. „Niciunul dintre partide nu va avea 51%. Este clar că partidul care va fi pe primul loc e Partidul Social-Democrat”, a afirmat Ciolacu.

El a subliniat că „în funcție de ce procent o să ne atribuie românii prin vot, se vor face majoritățile”.

Ciolacu a menționat că România își dorește o stabilitate politică și a adăugat: „S-a terminat epoca în care schimbam premierii anual, în care schimbam câte trei miniștri la un minister în fiecare an. Românii au alte așteptări”.

Marcel Ciolacu, despre relația cu Nicolae Ciucă: „Nu am ce să-i reproșez”

„Eu, ca și relație umană, eu nu am ce să-i reproșez lui Nicolae Ciucă. Mi-aș dori ca nici domnia sa să nu aibă ce să-mi reproșeze. Suntem doi oameni onești, ne-am asumat un lucru și o perioadă de guvernare foarte complicată. Eu zic că se putea mai bine. Am făcut față cu această coaliție și cu acest guvern. E un nivel de creștere substanțial și de abordare, și de profesionalism, și de etică, de funcționare a instituției guvernamentale. Câteodată, și pe mine mă deranjează anumite postări ale dlui Ciucă pe Facebook, e posibil ca și pe domnia sa să-l deranjeze…Câteodată, cunoscându-ne în această perioadă de trei ani și eu îmi dau seama, ca și domnia sa, că acele postări nu sunt scrise tocmai de noi. Repet, avem concepții diferite în ceea ce privește campania electorală. Părerea mea e că dacă cele două partide, cu candidați separați, am fi venit cu un program, am fi venit în fața românilor cu explicații pentru actul de guvernare și le-am explica de ce dorim să facem aceste lucruri, care sunt căile, eu nu mai intru în jocul de 30 de ani. Refuz să intru în el. (…) Trebuie să recunoaștem și că suntem într-o campanie electorală. Nu trebuie să fim ipocriți și să spunem că: domnule, nu suntem în campanie”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu îl laudă pe Sebastian Burduja: „Eu sunt mai norocos decât domnul Ciucă”

Întrebat ce se va întâmpla după luna martie, când va dispărea plafonarea la energie, Marcel Ciolacu a dat asigurări că România va fi pregătită.

„Știu despre scenariile apocaliptice care apar zilnic. Până în martie vor veni reglementările necesare, astfel încât șocul să nu fie unul de nesuportat. Sunt ferm convins că au început deja discuțiile cu Comisia pentru luna martie. O spun pentru că știu asta.

Eu sunt mai norocos decât domnul Ciucă. Am chiar un ministru la Energie cu care pot lucra. Am un tânăr smart, băiat deștept, prinde foarte repede și, în comparație cu dl. Virgil Popescu, nu a fost nevoie să se califice la locul de muncă. Când mă uit la trecut – și voi cere un control amănunțit, nu știu dacă a fost numai prostie cu deciziile luate, contractele directe, energia ieftină apoi vândută și, ulterior, cumpărată la prețuri ridicate, iar statul venea cu subvenția… – pentru o perioadă scurtă, „băieții deștepți” au fost reinventați”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu:  „Eu nu o să fiu Klaus Iohannis”

Marcel Ciolacu a fost întrebat, la Realitatea TV, dacă are vreun preferat pentru conducerea PSD, dacă va ajunge la Cotroceni și cine ar fi mai potrivit, Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose.

„Toți foștii președinți au vrut să lase pe cineva. Moștenire. Niciunul n-a reușit. Cred că colegii mei au maturitatea de a lua decizia cea mai bună. Așa cum au luat-o și cu mine. Sunt un pic invidios pentru că, dacă voi ajunge la Cotroceni, voi fi un pic invidios pe viitorul președinte, fiindcă eu, totuși, las un partid schimbat în bine. Un partid reprimit în toată familia europeană, un partid respectat, un partid care e condus pe alte principii, fără datorii. În schimb, vestea rea, eu nu o să fiu Klaus Iohannis. Eu nu o să fiu cu PNL-ul în gură și cu înjurători la adversarii politici ai PSD-ului. Să știe foarte bine colegii mei, că eu nu o să fac aceleași greșeli pe care le-a făcut actualul președinte”, a spus Ciolacu.

Întrebat dacă se ceartă des cu Grindeanu și cu Tudose, Ciolacu a răspuns: „Suficient. Discutăm abordări. Nu avem certuri personale”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Fotbal: Israelul sancţionat de FIFA? Verdictul va fi dat la 3 octombrie

Acţiuni cu forţe mărite ale poliţiştilor, în mai multe localităţi – S-au aplicat amenzi de 20.000 lei