Academia Regală Spaniolă a solicitat eliminarea definiţiei cuvântului „evreu” din dicţionarul său

Un magistrat argentinian a cerut, joi, eliminarea din dicţionarul Academiei Regale Spaniole (RAE) a uneia dintre definiţiile cuvântului „evreu”, care este prezentată ca adjectiv pentru a descrie „o persoană lacomă şi uzurpatoare”, chiar dacă pe site-ul său se afirmă că această utilizare este „ofensatoare şi discriminatorie”.

Judecătorul Ariel Lijo a ordonat RAE să „elimine imediat (…) a cincea definiţie a cuvântului evreu, deoarece constituie un discurs al urii care incită la discriminare pe motive religioase”, conform hotărârii judecătoreşti citate de site-ul argentinian de ştiri Infobae.

De asemenea, Curtea a solicitat Agenţiei Naţionale de Comunicaţii din Argentina să blocheze link-ul către această definiţie din dicţionarul spaniol online al RAE până când aceasta se conformează cererii.

O plângere a fost depusă la 28 august de Claudio Epelman, director executiv al Congresului evreiesc latino-american, şi de Jorge Knoblovits, preşedinte al Delegaţiei asociaţiilor evreieşti din Argentina.

Potrivit Infobae, plângerea se bazează pe o încălcare a legislaţiei argentiniene, care prevede o pedeapsă cu închisoarea între o lună şi trei ani pentru cei care participă la o organizaţie sau propagă „idei menite să justifice sau să promoveze discriminarea rasială sau religioasă sub orice formă”.

În 2021 şi 2023, instituţiile evreieşti şi organizaţiile antidiscriminare i-au cerut deja secretarului general al RAE, Santiago Munoz Machado, să elimine această definiţie, fără succes.

Argentina găzduieşte cea mai mare comunitate de evrei din America Latină, care a suferit două atacuri împotriva sa: unul împotriva ambasadei Israelului în 1992, soldat cu 29 de morţi, şi celălalt împotriva Asociaţiei Mutuale Israelite Argentiniene (Amia) în 1994, soldat cu 85 de morţi.

 

Doi condamnaţi au fost executaţi în Statele Unite, unul dintre ei prin inhalare de azot. Este doar pentru a doua oară în lume când se foloseşte această metodă

Bihor: Doi cetăţeni ucraineni, reţinuţi pentru contrabandă după ce au fost prinşi când transportau o mie de litri de pesticide posibil contrafăcute/ Marfa, în valoare de 3 milioane de lei, confiscată