LIVE TEXT – Război de Ucraina: Zelenski spune că Trump l-a asigurat de sprijinirea Ucrainei în războiul cu Rusia

UPDATE, 28 septembrie, ora 10.20: Ministrul rus de externe respinge reluarea cooperării globale

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins fără echivoc un nou început în relaţiile internaţionale, relatează DPA.

„Despre ce fel de cooperare globală putem vorbi cu adevărat atunci când Occidentul calcă în picioare toate acele valori de nezdruncinat ale globalizării despre care ne vorbeşte de la acest podium de atâţia ani”, a declarat Lavrov sâmbătă în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York.

Rusia s-a distanţat recent de viitorul pact al Naţiunilor Unite, care urma să fie adoptat în unanimitate de 193 de membri ai ONU duminica trecută.

În acelaşi timp, Lavrov a respins categoric orice responsabilitate a Rusiei pentru problemele în activitatea diferitelor organisme ale ONU, cum ar fi Consiliul de Securitate.

„Vina pentru acest lucru aparţine exclusiv Occidentului”, a explicat el. „Nivelul fără precedent de aroganţă şi agresivitate al politicii occidentale faţă de Rusia nu numai că distruge ideea de cooperare globală propagată de secretarul general al ONU, dar blochează tot mai mult funcţionarea întregului sistem de ordine mondială, inclusiv a Consiliului de Securitate al ONU”, a continuat Lavrov.

În ceea ce priveşte războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Lavrov a recunoscut o conspiraţie americano-britanică pentru a distruge Rusia. Planuri secrete prevedeau distrugerea Uniunii Sovietice încă din 1945.

„Dar strategii anglo-saxoni de astăzi nu fac niciun secret din planurile lor”, a declarat ministrul rus de externe. „Ei încă se aşteaptă să învingă Rusia prin mâinile regimului neonazist nelegitim de la Kiev, dar deja pregătesc Europa pentru o aventură sinucigaşă”.

În acest context, el a reamintit arsenalele nucleare ale forţelor armate ruse şi „lipsa de sens şi pericolul ideii de a dori să lupţi până la victorie cu o putere nucleară, cum este Rusia”.

În urmă cu doar câteva zile, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat din nou cu utilizarea armelor nucleare, în conformitate cu o doctrină nucleară actualizată. El a declarat că orice atac convenţional asupra Rusiei susţinut de o putere nucleară ar fi considerat un atac comun al acelor ţări.

UPDATE, 28 septembrie, ora 09.40: Atac aerian rusesc în regiunea Harkov: trei morți și șase răniți

Atacuri aeriene rusești în satul Slatyne, Harkov, au ucis trei persoane și au rănit șase. Atacurile au avut loc în timp ce oamenii se aflau pe stradă, scrie The Kyiv Independent.

Sâmbătă, mai multe atacuri aeriene rusești asupra satului Slatyne, din regiunea Harkov, au ucis trei persoane și au rănit alte șase, au spus autoritățile regionale.

Slatyne, situat la 13 kilometri de granița cu Rusia, a fost ținta mai multor lovituri aeriene care au vizat infrastructura civilă, inclusiv o instituție de învățământ și magazine, potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.

Atacurile au avut loc în timp ce localnicii se aflau pe stradă. Printre victime se numără o femeie, aflată în stare gravă. Autoritățile nu au dat încă detalii despre ceilalți răniți.

În urma atacului, mai multe case și o instituție de învățământ au fost avariate. De asemenea, un imobil nelocuit, un vehicul și mai multe clădiri anexe au luat foc, laolaltă cu vegetația uscată din zonă.

Pompierii și echipele de intervenție au fost trimise la fața locului pentru a gestiona situația.

Regiunea Harkov, situată la granița de nord-est cu Rusia, este frecvent ținta atacurilor rusești.

UPDATE, 28 septembrie, ora 09.10: Sediul televiziunii de stat din Republica Moldova, vandalizat de un grup antrenat în Moscova

Vandalizarea televiziunii de stat din Chișinău a fost asociată cu un grup susținut de Moscova, cu scopul de a destabiliza alegerile, scrie The Kyiv Independent.

Televiziunea de stat din Republica Moldova a anunțat sâmbătă că intrarea în clădirea sa din Chișinău a fost vandalizată cu vopsea. Incidentul a avut loc la o zi după ce poliția a asociat fapte similare cu un grup antrenat la Moscova, care urmărește destabilizarea alegerilor prezidențiale.

„Nu ne temem de acest act de vandalism, atâta timp cât suntem devotați societății și cetățenilor”, a declarat Andrei Zapșa, directorul adjunct al Teleradio-Moldova, potrivit Reuters. El a mai spus că instituția se aștepta la atacuri din partea „grupurilor radicale”.

Poliția a spus, la rândul său, și inclusiv clădirea Curții Supreme a fost vizată de vandali, care au aruncat vopsea pe fațadă în timpul nopții.

Autoritățile moldovene au legat aceste atacuri de un grup antrenat în Rusia, care au ca scop să provoace instabilitate înaintea alegerilor prezidențiale de luna viitoare, unde președinta pro-europeană Maia Sandu este favorită.

Vineri, două persoane au fost reținute pentru acte similare de vandalism. Cei doi tineri au recunoscut că au fost plătiți cu 5.000 de euro pentru a face asta și că au fost antrenați în Rusia, unde unii dintre recruți primeau 500 de euro pe lună.

Zelenski, care s-a deplasat în Statele Unite pentru Adunarea Generală a ONU, i-a prezentat lui Trump „planul său de victorie” în timpul unei întâlniri cu uşile închise, vineri, după ce candidatul republican la preşedinţie a declarat că va coopera cu Ucraina şi Rusia pentru a pune capăt conflictului.

„Nu ştiu ce va fi după alegeri şi cine va fi preşedintele … Dar am primit de la Donald Trump informaţii foarte directe că va fi de partea noastră, că va sprijini Ucraina”.

Știrea inițială

Zelenski a profitat de vizita sa în SUA pentru a-şi promova „planul de victorie”, pe care un oficial american l-a descris drept o „cerere reambalată” pentru mai multe arme şi ridicarea restricţiilor privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune. Planul presupune înfrângerea finală a Rusiei în război, a spus oficialul. Unii oficiali consideră acest obiectiv nerealist.

Zelenski, care s-a întâlnit, de asemenea, cu vicepreşedintele SUA şi candidatul democrat la preşedinţie Kamala Harris şi cu preşedintele Joe Biden, a declarat că a căutat sprijinul unit al SUA în războiul său continuu cu Rusia şi că nu susţine nicio parte în alegerile din SUA.

„Nu vreau să fiu implicat în perioada electorală … Nu vreau să pierd o parte sau alta a americanilor”, a declarat Zelenski pentru Fox News.

Viktor Orban toarnă sare pe o rană adâncă a Europei: Este o greșeală de proporții istorice

Report la Loto 6/49 la categoria I de 6, 65 milioane de euro, la tragerile de duminică; la Noroc, reportul depăşeşte 2, 02 milioane de euro