EXIT-POLL: Ultranaționaliștii preiau puterea în Austria pentru prima oară în istorie

Partidul Social Democrat din Austria (SPOe) a obținut 20,4%, partidul Noua Austrie şi Forumul Liberal (Neos) a obținut 8,8%, iar verzii – 8,6%), conform datelor exit-poll realizate la ieșirea de la urne.

Partidul Libertăţii din Austria (Freiheitliche Partei Osterreichs, FPO), liberal ultranaţionalist, este condus de fostul ministru de interne Herbert Kickl. Campania electorală a fost marcată mai întâi de mesajele naţionaliste, eurosceptice şi xenofobe ale FPO şi apoi de inundaţiile grave care au devastat partea de est a ţării.

Dacă FPÖ a făcut parte din coaliţii aflate la putere în trecut, ÖVP refuză să facă parte dintr-un guvern condus de către extrema dreaptă. Rivalul lui Kickl, cancelarul în exerciţiu Karl Nehammer de la ÖVP, a subliniat că este ”imposibil să formezi un Guvern cu cineva care adoră teoriiile conspiraţiei”. Kickl le-a promis austriecilor să construiască ”fortăreaţa Austria”, să le restabilească securitatea, prosperitatea şi pacea. El se vrea un ”Volkskanzler” (cancelarul poporului), un nume care le aminteşte unor austrieci de Adolf Hitler.

Primele secţii de votare s-au deschis la ora locală 06:00 (04:00 GMT), iar ultimele s-au închis la ora locală 17:00.

La alegerile parlamentare din Austria au putut vota 6,43 milioane de cetăţeni şi s-ar putea încheia pentru prima dată în istoria ţării cu o victorie a ultranaţionaliştilor.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Aviația israeliană a lansat raiduri asupra unor porturi şi centrale electrice din vestul Yemenului

VIDEO UPDATE Iliescu: Traseismul e simptomul unei boli; traseiştii trebuie priviţi cu condescendenţă – fug de viaţă, de realitate, de ierarhii