Apele Române: 2.000 de saci vor fi montaţi în fiecare localitate situată în zonele afectate din judeţul Galaţi

Apele Române Prut-Bârlad vor pune la dispoziţie câte 2.000 de saci care vor fi montaţi în fiecare localitate situată în zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi pentru a proteja populaţia şi gospodăriile, a anunţat duminică seara Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare pe Facebook.

Astfel, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) şi al autorităţilor locale, vor fi realizate protecţii locale, punctuale, pentru casele afectate la ultimele inundaţii din judeţul Galaţi.

Prezent la şedinţa extraordinară a Comandamentului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă de la Ministerul Mediului – România, Raed Arafat, şeful de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a informat că pentru zona Galaţi s-a dispus evacuarea persoanelor din arealele vulnerabile la inundaţii.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a instituit Cod roşu (30 septembrie, ora 00:00 – 30 septembrie, ora 9:00) de ploi torenţiale şi abundente, pentru judeţul Galaţi. Astfel, în judeţul Galaţi va ploua torenţial şi abundent. Cantităţile de apă vor fi în timp scurt de 40 – 50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80 – 100 l/mp.

În intervalul 30 septembrie 2024, ora 00:00 – 1 octombrie 2024, ora 10:00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – pe afluenţii mici aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Prut – pe afluenţii aferenţi sectorului din aval de confluenţa cu râul Elan (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Siret – pe afluenţii de stânga aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Lungoci (judeţul Galaţi).

În ceea ce priveşte avertizările Cod galben şi portocaliu, pe majoritatea afluenţilor pe care sunt emise există acumulări ale Apelor Române şi Hidroelectrica, iar acestea pot prelua volumele de viitură.

„Personalul de exploatare al acestor acumulări este mobilizat pentru a asigura funcţionarea optimă a lucrărilor (Gura Râului – Apele Române Olt, Paltinu, Măneciu – Apele Române Buzău-Ialomiţa, Râuşor- Apele Române Argeş-Vedea, Brădişor, Tarniţa-din administrarea SC Hidroelectrica etc)”, susţin reprezentanţii ANAR.

Conform sursei citate, echipele de la Apele Române monitorizează în permanenţă, inclusiv în teren, fenomenele hidrometeorologice, având în vedere depăşirile de cote de inundaţie prognozate.

„Menţinem permanent schimbul de informaţii dintre echipele noastre aflate pe teren şi transmitem 24 de ore din 24 către IJSU şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, astfel încât să putem interveni imediat în zonele unde situaţia o va impune”, precizează ANAR. AGERPRES/(AS – editor: Nicoleta Bănciulea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: IGSU/facebook.com

Sursa: www.agerpres.ro

Zelenski se confruntă cu probleme în Ucraina din cauza eșecului `planului său de victorie` (mass-media)

Vaslui: Cetăţenii din zonele inundabile, sfătuiţi să mergă la rude sau apropiaţi în cursul nopţii