Arafat, mesaje către prefecţi: Identificaţi persoanele vulnerabile în zonele care au mai fost inundate! Asiguraţi-vă după emiterea de mesaje RO-Alert că primăriile vor merge mai departe cu portavoce şi cu alte mijloace. Nu toată lumea primeşte mesajul

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, le cere prefecţilor să viziteze, sâmbătă, zonele considerate vulnerabile în contextul avertizărilor meteorologice emise recent, care anunţă ploi şi vânt puternic. ”Identificaţi persoanele cu dizabilităţi şi persoanele vulnerabile în zonele care au mai fost inundate, în zonele vulnerabile”, a transmis Arafat. De asemenea acesta cere ca, după emiterea unor mesaje RO-Alert, primăriile să asigure transmiterea mesajelor mai departe şi cu alte mijloace. ”Nu toată lumea primeşte mesajul”, le-a transmis Arafat prefecţilor.

”Rugăminte către doamnele şi domnii prefecţi: identificaţi persoanele cu dizabilităţi şi persoanele vulnerabile în zonele care au mai fost inundate, în zonele vulnerabile. Atenţie pentru partea de evacuare în caz de cod roşu, modul în care veţi lucra cu autorităţile locale! Asiguraţi-vă în toate zonele care sunt pe cod portocaliu să aveţi toate primăriile cu permanenţă, începând cu vreo oră, două ore, înainte de începerea codului! Dacă aveţi zone vulnerabile în judeţ care au mai fost inundate, poate le vizitaţi mâine, vedeţi pregătirile, vorbiţi cu primăriile, vedeţi dacă totul este ok şi asiguraţi-vă că după emiterea unor mesaje RO-Alert că primăriile vor merge mai departe cu portavoce şi cu alte mijloace. Nu toată lumea primeşte mesajul, pentru că nu toată lumea are telefonul la ea, nu toată lumea are telefonul deschis şi unii au sistemul RO-Alert poate dezactivat în telefon”, le-a transmis şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă prefecţilor, vineri după-amiază.

El spune că persoanele singure, cu dizabilităţi şi vulnerabile, trebuie asistate pentru ca, dacă va fi cazul, că urce în poduri, în zone mai înalte în caz de inundaţii.

El anunţă că IGSU va ajusta mobilizarea de forţe către judeţele cu risc mai mare de inundaţii cauzate de ploi.

Raed Arafat spune că judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Vâlcea, Ilfov Giurgiu, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa ”trebuie să aibă o atenţie mai sporită”.

El anunţă că la nivelul MAI va fi activată o echipă operativă şi cere activarea de echipe operative şi la nivel local.

”Solicitaţi sprijin din timp! La nevoie, luaţi deciziile rapide dacă vine un cod roşu, evaluaţi situaţia şi luaţi deciziile rapid, dacă e timp de evacuare, dacă nu, ce mesaje daţi la oameni ca să poată să se protejeze! Inspectoratele, trimiteţi oamenii în zonele unde ştiţi că este risc”, a adăugat Arafat.

 

Teleorman: Şoferiţă moartă, după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o maşină care a intrat pe contrasens – FOTO / VIDEO

Premierul Marcel Ciolacu este comparat cu Cristofor Columb: Nu a descoperit America, dar a făcut ce trebuie, dar întârziate de predecesori