Banca Angliei a cerut recent unor instituţii financiare importante să evalueze riscurile legate de accesul la finanţare în dolari americani, pe fondul îngrijorărilor crescânde că politicile administraţiei Trump pot submina încrederea globală în dolarul american ca monedă de rezervă şi stabilitate financiară. Trei surse citate de Reuters au confirmat că această solicitare reflectă o reevaluare amplă la nivel european a dependenţei de dolarul american, în contextul incertitudinilor tot mai mari, transmite Reuters.
Preocupările vin în contextul în care preşedintele Donald Trump a adoptat o serie de poziţii contrare politicii externe şi comerciale tradiţionale a SUA, determinând aliaţii europeni să se întrebe dacă pot conta în continuare pe suportul dolarului în perioade de stres financiar.
Teste de stres pentru bănci globale
Una dintre sursele Reuters a declarat că o bancă globală cu sediul în Marea Britanie a fost rugată să efectueze teste de stres interne în care piaţa swap-urilor în dolari să se blocheze complet, un scenariu care ar putea lăsa băncile incapabile să-şi îndeplinească obligaţiile de plată pe termen scurt. Deşi considerat un scenariu extrem, oficialii britanici şi europeni nu mai consideră accesul la dolari ca fiind garantat.
Această vulnerabilitate este accentuată de faptul că băncile globale au o expunere semnificativă la dolar în bilanţurile lor. Piaţa swap-urilor valutare, prin care se face schimb de valute pentru a acoperi nevoile de lichiditate, are o valoare noţională de 130 de trilioane de dolari, potrivit Băncii pentru Reglemente Internaţionale – iar 90% dintre aceste contracte implică dolarul american.
Lipsa încrederii în Rezerva Federală?
Un motiv major de îngrijorare pentru liderii bancari europeni este legat de posibila pierdere a independenţei Rezervei Federale. Preşedintele Trump l-a criticat în repetate rânduri pe şeful Fed, Jerome Powell, iar zvonurile privind o posibilă înlăturare a acestuia au alimentat incertitudinea. În trecut, sprijinul Fed pentru băncile internaţionale aflate în dificultate era considerat implicit. Acum, bancherii se întreabă dacă un sprijin similar ar mai fi oferit unei bănci de dimensiuni medii din afara SUA.
”Acest lucru reflectă o nouă paradigmă, în care încrederea în cooperarea internaţională pare să se destrame”, a declarat John Cronin, analist la SeaPoint Insights.
Reacţii la nivel european
Oficialii Băncii Centrale Europene şi ai Băncii Naţionale Elveţiene au transmis deja băncilor din regiune să reevalueze nevoia de dolari în scenarii de criză. De asemenea, în iunie, BNS a avertizat în mod deschis asupra riscurilor legate de lipsa de lichiditate în valute străine. Banca Angliei a mai efectuat în trecut astfel de analize – inclusiv un test sistemic în 2019 – dar rămâne neclar dacă aceste scenarii vor fi incluse în testul oficial bianual al industriei bancare, ale cărui rezultate sunt aşteptate în 2025.
Mesaj politic ambiguu
Într-un e-mail către Reuters, un purtător de cuvânt de la Casa Albă a încercat să tempereze îngrijorările, afirmând că ”pieţele şi investitorii şi-au reafirmat încrederea în economia SUA şi în dolar” prin revenirea burselor şi angajamentele record de investiţii de la alegerea lui Trump.
Totuşi, realitatea din spatele scenei financiare europene pare mai nuanţată: băncile, supraveghetorii şi factorii de decizie din Europa pregătesc planuri de urgenţă pentru un viitor în care dolarul nu mai este o ancoră garantată de stabilitate.