BREAKING | BEC a dat dezlegarea: Nu este nevoie de legea Iohannis-senator/ UPDATE

  • UPDATE – BEC a votat cu o majoritate de 10 la 5 dezlegarea.

Potrivit deciziei BEC, legea electorală nu are nevoie de modificări pentru ca președintele să candideze la alegerile parlamentare, astfel că demersul PNL este inutil.

BEC a stabilit că pe lista unui partid poate candida orice personă care are apartenență politică, deci se bucură de susținerea respectivului partid chiar dacă nu este membru de partid.

Președintele poate fi astfel prezent pe lista de candadați ai unui partid, prin decizia partidului, de vreme ce Legea fundamentală interzice doar calitatea de membru de partid, nu apartenența politică a președintelui.

PNL a cerut BEC să adopte o hotărâre în interpretarea dispoziţiilor art. 52, alin.5 din Legea 208/2015 privind alegerea Camerei şi Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP, în sensul în care este necesară clarificarea noţiunii de ”candidat independent”.

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, săptămâna trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Între timp, președintele Iohannis a anunțat că nu va candida la alegerile parlamentare.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Teleorman: O şoferiţă a murit după ce o maşină a intrat pe contrasens şi a acroşat autoturismul condus de aceasta

Un bărbat a murit electrocutat, în timp ce făcea lucrări de mentenanţă la o piscină