Britanicii defilează la Londra în favoarea întoarcerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, la cinci ani de la Brexit, înainte ca Starmer să relanseze relaţiile cu von der Leyen

Sute de britanici au manifestat la Londra şi au cerut întoarcerea Regatului Unit în interiorul Uniunii Europene (UE), la aproape cinci ani de la Brexit, în contextul în care revenirea laburiştilor la putere încurajează nostalgicii unei Mari Britanii europene să-şi facă vocea auzită, relatează AFP.

O maree de eurofili, îmbrăcaţi în albastru şi galben, culorile UE, au umplut sâmbătă seara Parliament Square, iar ”Oda bucuriei” a lui Beethoven, imnul european, a răzunat după această defilare din Hyde Park, în centrul Londrei.

În piaţă, în care mulţi au luat cuvântul, se agitau pancarte cu mesajul ”Vreau să-mi recuperez libertatea de mişcare” sau ”Brexitul este un dezastru monumental”.

Alţii afişau pe tricouri un autocolant cu mesajul ”Unde sunt banii?”, o trimitere la promisiunea mincinoasă a fostului premier Boris Johnson (2019-2022), care repeta că regatul va păstra ”350 de milioane de lire sterline” pe săptămână, pentru a-şi finanţa serviciile publice în loc să le dea UE.

”Brexitul a fost o capcană întinsă poporului britanic din cauza minciunilor care au fost spuse”, deplânge Alec Taylor, în vârstă de 71 de ani, care munceşte în sectorul asigurărilor şi care purta o beretă albastă cu stele aurii cusute.

Taylor consideră că regatul nu va reintra în UE prea curând, dar că Guvernul laburist ales în iulie va fi ”deja mult mai deschis, politicos şi amical cu Europa” şi poate că va prelua peste câţiva ani ideea unei reintegrări.

Premierul laburist Keir Starmer, ales în iulie, este aşteptat săptămâna viitoare la Bruxelles, unde urmează să fie primit de către preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen în vederea unei relansări a relaţiilor între Regatul Unit şi UE, la aproape cinci ani de la Brexit.

Liderul laburist a exclus o revenire în piaţa comună, în Uniunea Vamală sau în Tratatul liberei circulaţii a persoanelor.

”Poate că există o şansă să se revină asupra acestei greşeli (a Brexitului) odată cu noul Guvern”, îşi exprimă speranţa o universitară, Saskia Huc-Hepher, în vârstă de 50 de ani, care a venit să manifesteze.

Ea îşi exprimă regretul faţă de faptul că Guvernul laburist este reticent faţă de crearea unui dispozitiv de mobilizare a tinerilor.

Această britanică trăieşte la Londra şi este căsătorită cu un francez.

”Brexitul ne face vieţile mult mai complicate (…). Avem doi copii şi este un pic cam dificil să construieşti o identitate familială” în aceste condiţii, subliniază ea.

ONU lansează un ajutor alimentar de urgenţă pentru un milion de libanezi

Ligia Deca, măsuri în contextul situaţiei meteorologice – Număr special de telefon, de luni, pentru a semnala situaţiile urgente / Toate echipamentele IT să fie deconectate de la sursele energie electrică