Bursele europene au închis joi în creştere, susţinute de acţiunile producătorilor de bunuri de uz casnic; creştere a titlurilor giganţilor de lux LVMH şi Kering

Bursele europene au închis joi în creştere, susţinute de acţiunile producătorilor de bunuri de uz casnic şi stimulate de câştigurile de peste noapte de pe pieţele din Asia-Pacific, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat sesiunea în creştere cu 1,25%, majoritatea sectoarelor şi burselor majore fiind în teritoriu pozitiv.

Creşterile au fost conduse de acţiunile producătorilor de bunuri de uz casnic, care au avansat cu aproximativ 4,6%, în timp ce acţiunile din minerit şi tehnologie au crescut cu 4,3%, respectiv 3%. Acţiunile companiilor de petrol şi gaze au scăzut cu 3%, deoarece preţurile ţiţeiului au scăzut după un articol al Financial Times, potrivit căruia Arabia Saudită se pregăteşte să renunţe la preţul neoficial al petrolului de 100 de dolari pe baril.

Acţiuni ale companiilor de energie, inclusiv BP, Shell şi TotalEnergies, au încheiat ziua în declin cu peste 3%.

Sesiunea relativ optimistă pentru Europa vine după ce pieţele din Asia-Pacific au crescut peste noapte. Indicele Hang Seng din Hong Kong a avansat cu 4,16%, atingând cel mai înalt nivel din mai, în timp ce CSI 300 din China continentală şi-a extins seria de victorii până în a şaptea zi.

Acţiunile din China şi Hong Kong au crescut puternic după ce presa de stat a anunţat joi după-amiază că liderii de vârf ai Chinei au avut o întâlnire în care au confirmat ultimele eforturi ale guvernului de a sprijini economia.

Între timp, indicele Nikkei 225 din Japonia a urcat cu 2,79%, în timp ce Topix a crescut cu 2,66%, deoarece Banca Japoniei a publicat procesul-verbal al reuniunii sale din iulie.

Înapoi în Europa, acţiunile giganţilor francezi de lux LVMH şi Kering au urcat spre vârful benchmark-ului regional. Acţiunile LVMH au crescut cu 9,5%, în timp ce acţiunile Kering au crescut cu 9,6%.

Acţiunile H&M au scăzut în schimb cu 4,6% după ce retailerul de îmbrăcăminte a înregistrat o ratare a estimării profitului operaţional şi şi-a abandonat ţinta marjei de câştig.

Banca Naţională Elveţiană (BNS) a redus joi ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual, coborând dobânda cheie la 1,0%. Măsura, care a fost anticipată pe scară largă, a marcat a treia dobânzii de referinţă a BNS din 2024.

Indicele german DAX a urcat cu 1,69%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 2,33%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a crescut cu numai 0,2%. Indicele Italian FTSE MIB a urcat cu 1,68%.

Între timp, în Statele Unite, acţiunile au crescut joi, după publicarea unor date economice optimiste din SUA. Cererile săptămânale de şomaj au scăzut mai mult decât erau aşteptările, indicând o piaţă a muncii stabilă.

Comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată pentru luna august au rămas neschimbate în comparaţie cu aşteptările economiştilor, pentru o scădere. PIB-ul SUA pentru al doilea trimestru a fost, de asemenea, lăsat nerevizuit, la 3%, au arătat date noi.

 

Ministrul de Externe ungar Péter Szijjártó: Ungaria are interesul să menţină o relaţie corectă cu Rusia / Ce spune despre vizita pe care o va face la Budapesta ministrul ucrainean al Afacerilor Externe

Biden îi face o promisiune destul de hazardată lui Zelenski, chiar în Biroul Oval