Cel puţin 17 morţi în SUA, în timpul uraganului Helene, 11 în Georgia, cinci în Florida şi unul în North Carolina. Inundaţii masive. Milioane de persoane, fără curent. Biden aprobă declararea stării de urgenţă în cinci state

Cel puţin 11 persoane au murit în Georgia, cinci în Florida şi una în North Carolina, după trecerea uraganului Helene, anunţă vineri oficiali americani, relatează AFP.

”Această furtună a fost ucigaşă. 11 decese au fost confirmate”, anunţă vineri guvernatorul Georgiei Brian Kemp.

Una dintre victime făcea parte dintr-o echipă de salvatori, precizează el.

”Au fost cinci morţi legate de furtună”, a confirmat biriul şerifului comitatului Pinellas, pe coasta de vest a Floridei.

Altă moarte a fost confirmată la Charlotte, în North Carolina.

600 DE SALVĂRI ÎN FLORIDA

Milioane de americani au rămas fără elctricitate după trecerea uraganului Helene, care continua să provoace, vineri, inundaţii masive în sud-estul Statelor Unite, unde îşi continuă traiectoria ca furtună tropicală.

De la Tallahassee în Florida şi până la Charlotte în North Carolina, rafale puternice de vânt şi ploi diluviene provoacă revărsări bruşte şi căderi de arbori.

Pe coasta Floridei, submersiunea marină a cauzat inundaţii importante şi o creştere a nivelului apei mării izolat de peste 4,5 metri.

”Am efectuat aproape 600 de salvări”, a anunţat la CNN directoarea agenţiei federale însărcinate cu răspunsul la catastrofe naturale (FEMA), Deanne Criswell.

 ”Ameninţarea nu s-a terminat”, iar situaţia este ”în continuare periculoasă”, a avertizat ea.

Directoara FEMA a avertizat cu privire la riscul unor inundaţii bruşte la Atlanta, în Georgia.

INUNDAŢII ”ISTORICE”

Centrul american al uraganelor (NHC) a avertizat că inundaţii ”istorice” şi ”catastrofale”, însoţite de alunecări de teren continuau să aibă loc în Munţii Apalaşi până vineri seara.

Helene a atins uscatul în nord-vestul Floridei, joi seara, ca uragan de categoria 4 – pe o scală de cinci -, cu rafale de cânt de până la 225 de kilometri pe oră.

El a fost cel mai puternic uragan din această regiune, potrivit unui expert, Michael Lowry.

Preşedintele american Joe Biden a fost informat despre situaţie şi a aprobat declararea stării de urgenţă în cinci state – Florida, Georgia, South Carolina, North Carolina şi Alabama.

El a cerut locuitorilor să urmeze consemnele de securitate ale autorităţilor locale.

Eugen Tomac: Este limpede că demersul PNL viza o solicitare a şefului statului / Este un om care nu şi-a asumat nimic timp de 10 ani / Putea să spună orice, dar să nu vină cu această poveste

Razie în două pieţe din Bucureşti – Au fost verificate 20 de firme şi 52 de persoane / Amenzi de 13.500 de lei / A fost confiscată suma de 718 de lei şi a fost dispusă suspendarea activităţii unei societăţi comerciale