Coșmar cu repetiție: Cei mai expuși la inundații sunt cei care au fost afectați în urmă cu două săptămâni

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat duminică o ședință extraordinară a Comitetului ministerial pentru situații de urgență (CMSU). Decizia vine în urma actualizărilor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), care au emis avertizări de Cod Galben, Portocaliu și Roșu pentru mai multe zone din țară.

Aceasta este a treia zi consecutivă în care CMSU se întrunește, având în vedere intensificarea fenomenelor meteo, în special în sudul și estul României. În județul Galați a fost emis un Cod Roșu de precipitații, cu riscul unor inundații severe.

„Fenomenele meteorologice care se manifestă cu precădere astăzi și mâine în țara noastră trebuie monitorizate în permanență, mai ales că ploile deja au început să se intensifice și vor exista depășiri de cote de inundație. Trebuie să ne asigurăm că există rezerve de atenuare a debitelor și viiturilor în acumulări, iar în zonele care sunt sub incidența avertizării de Cod Roșu toate echipele trebuie să fie mobilizate și să intervună cu saci pentru protecție. Cu toate acestea, din nefericire, este posibil ca în zona Galați, afectată de ultimele inundații, casele să fie afectate din nou. Pe râurile mari nu așteptăm probleme însă, râurile mici pot pune probleme și de aceea trebuie să fim pregătiți de intervenție. În timpul pe care îl mai avem până la instituirea Codului Roșu trebuie intervenit cu tot ce putem, cu o mobilizare rapidă a forțelor, chiar și a celor de la Sistemele de Gospodărire a Apelor din zonele învecinate, pentru a putea proteja populația și gospodăriile afectate deja de inundațiile recente”, a menționat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt; impactul pe termen lung va fi minim (analiză)

Ciucă, distribuind imagini dezolante de la Mina de Grafit de la Baia de Fier: Pare greu de crezut că aici lucrau în anii ’90 peste 800 de oameni / Proiectele strategice pentru reluarea extracţiei şi procesării sunt foarte aproape de a deveni realitate