Descoperirea uluitoare care zguduie lumea astronomiei: un ‘strigăt’ din adâncul cosmosului a fost captat pe Pământ

Botezată FRB 20220610A, această explozie radio rapidă se remarcă prin distanța enormă pe care a parcurs-o și prin energia sa ieșită din comun, depășind orice alt semnal similar observat până acum.

Aceste explozii radio rapide, cunoscute și sub denumirea de FRB-uri, sunt scurte erupții de unde radio, cu o durată de doar câteva milisecunde, dar a căror intensitate este de-a dreptul impresionantă.

Misterul din spatele originii lor persistă în continuare, oamenii de știință încă încercând să descifreze ce anume generează aceste jeturi de energie impresionante.

Astronomii privesc aceste explozii ca pe niște ferestre către trecutul îndepărtat al Universului, deoarece provin din regiuni aflate dincolo de granițele galaxiei noastre, Calea Lactee, oferind indicii despre fenomene și evenimente cosmice încă necunoscute.

Un reputat astronom de la Universitatea Macquarie din Australia, Dr. Stuart Ryder, conduce o echipă de cercetători care încearcă să dezlege enigma din spatele acestor explozii cosmice.

content-image

Folosind tehnologii de ultimă generație și colaborând la nivel internațional, astronomii speră să identifice sursa și semnificația acestor FRB-uri.

Din 2007, odată cu descoperirea primei explozii radio rapide, comunitatea științifică a intensificat eforturile de a înțelege aceste fenomene cosmice stranii, provenite din colțuri îndepărtate ale Universului.

Unele dintre aceste semnale se repetă la intervale regulate, în timp ce altele eliberează într-o fracțiune de secundă o cantitate de energie echivalentă cu cea produsă de Soare în câteva zile, scrie incredibilia.ro.

De exemplu, explozia recent detectată, FRB 20220610A, a emis, într-o clipită, o energie comparabilă cu cea produsă de Soarele nostru pe parcursul a 30 de ani.

O ipoteză avansată de cercetători este că aceste explozii ar putea fi generate de magnetari, rămășițe stelare extrem de dense și magnetizate, rezultate în urma exploziilor unor stele masive.

Cu toate progresele înregistrate în domeniu, FRB-urile continuă să reprezinte unul dintre cele mai mari mistere ale Universului. Pe măsură ce astronomii își extind cercetările, un lucru devine din ce în ce mai evident: cunoștințele noastre despre Universul în care trăim sunt încă la început.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Vicepremierul italian Matteo Salvini nu şi-ar dori ca UniCredit să-şi mute baza legală în Germania, ca parte a unui posibil acord cu Commerzbank

Rusia prognozează o creștere accelerată a cererii de petrol până în 2050 și se declară pregătită să susțină piața mondială