Administrația fostului președinte Barack Obama a „fabricat și politizat” informații oficiale pentru a construi povestea potrivit căreia Rusia a încercat să influențeze alegerile prezidențiale din 2016, arată documente declasificate vineri de către actualul director al Comunității Naționale de Informații, Tulsi Gabbard. Potrivit acestor documente, obținute de Fox News Digital, concluziile inițiale ale agențiilor de informații contraziceau ideea că Rusia ar fi influențat rezultatul scrutinului, dar aceste evaluări ar fi fost modificate la cererea Casei Albe.
Un raport declasificat al Briefingului Prezidențial Zilnic din 8 decembrie 2016, redactat de DHS în colaborare cu CIA, FBI, NSA, DIA și Departamentul de Stat, concluziona că „actorii afiliați guvernului rus nu au afectat rezultatul alegerilor recente din SUA prin activități cibernetice malițioase.” Deși se menționa că hackerii ruși au compromis o bază de date electorală din Illinois și au încercat fără succes în alte state, raportul sublinia că era „foarte puțin probabil” ca aceste tentative să fi modificat rezultatele votului.
În ciuda acestor evaluări, documentele arată că, pe 9 decembrie 2016, în cadrul unei întâlniri în Situation Room de la Casa Albă, oficiali de rang înalt — printre care se numără John Brennan (CIA), James Clapper (ODNI), Susan Rice (Consiliul de Securitate Națională), Loretta Lynch (Justiție) și John Kerry (Externe) — au convenit să recomande sancționarea unor oficiali ruși și să pregătească un nou raport de informații, „la cererea președintelui”, privind acțiunile Moscovei în campania electorală.
Raportul ulterior, publicat pe 6 ianuarie 2017, susținea că Rusia a intervenit deliberat pentru a influența alegerile în favoarea lui Donald Trump. Însă, potrivit oficialilor citați de Fox News, această evaluare a fost „politizată” și a exclus concluziile anterioare care indicau lipsa capacității și intenției Rusiei de a modifica rezultatul alegerilor. Mai mult, documentele dezvăluie că FBI a redactat o opinie separată („dissent”) față de versiunea inițială a briefingului, iar publicarea raportului a fost amânată din cauza divergențelor dintre agenții.
În centrul acestei reevaluări s-ar fi aflat controversatul dosar Steele, un document care conținea acuzații neverificate despre legăturile lui Trump cu Rusia, și care, conform CIA, era bazat pe „zvonuri de pe internet.” Cu toate acestea, fostul director CIA John Brennan a insistat pentru includerea dosarului în evaluarea finală a comunității de informații.
Tulsi Gabbard, care a autorizat declasificarea documentelor, a declarat pentru Fox News că este vorba despre „o conspirație trădătoare” pusă la cale de oficiali de cel mai înalt nivel din guvernul american în 2016. „Scopul lor a fost să submineze voința poporului american și să deruleze ceea ce, în esență, a fost o lovitură de stat de durată, menită să îl înlăture pe Trump din funcție,” a spus Gabbard.
Ea a cerut investigarea și urmărirea penală a tuturor celor implicați, indiferent de poziția lor. „Abuzul de putere și disprețul față de Constituție al acestor oficiali amenință însăși integritatea republicii noastre democratice,” a subliniat Gabbard.
Potrivit Fox News Digital, fostul director CIA John Brennan și fostul director FBI James Comey se află sub investigație penală, ca urmare a unor sesizări trimise de fostul director al Informațiilor Naționale, John Ratcliffe, și de actualul director FBI, Kash Patel. Aceștia ar fi promovat informații false în scopuri politice și au contribuit la declanșarea anchetei FBI privind o presupusă coluziune între campania Trump și Rusia.
Într-o reacție la aceste dezvăluiri, Donald Trump a declarat că „acești oameni sunt profund necinstiți” și a sugerat că „trebuie să plătească un preț pentru ceea ce au făcut.”
Fox News Digital a contactat pentru un punct de vedere pe Barack Obama, James Clapper, James Comey, John Brennan, Susan Rice, Loretta Lynch și Andrew McCabe, dar nu a primit niciun răspuns până la momentul publicării.