ISU Galaţi: Circa 1.200 de persoane vulnerabile din zonele cu risc la inundaţii au fost identificate

ISU Galaţi a anunţat duminică, în contextul în care Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis evacuarea preventivă a celor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu risc la inundaţii, având în vedere că judeţul se va afla sub avertizare Cod Roşu de ploi şi inundaţii, că au fost identificate aproximativ 1.200 de persoane vulnerabile din zonele cu risc la inundaţii.

„Consiliul Judeţean Galaţi a transmis deja către toate persoanele din zonele inundabile că trebuie evacuate de urgenţă şi duse în locuri sigure. Toţi primarii care au zone de risc trebuie să evacueze populaţia, pentru a evita alte pierderi de vieţi omeneşti. Împreună cu angajaţii din primărie, se merge la fiecare gospodărie şi trebuie să îi convingă pe toţi cei aflaţi în zonele de risc să fie evacuaţi sau să se refugieze la rude, la prieteni, în zone sigure, în zone înalte. Primarii trebuie să cureţe podurile mari din localitate, sunt verificate sirenele şi folosite în caz de urgenţă. Avem o tabără amenajată la Slobozia Conachi şi se lucrează la amenajarea alteia la Pechea. Acestea oferă adăpost temporar pentru cei care au rămas fără adăpost în urma inundaţiilor. Până acum s-au identificat circa 1.200 persoane vulnerabile, dar nu toate solicită relocarea, astfel încât se decide la faţa locului de către pompieri şi autorităţi”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Dan Ionaşcu.

Sursa citată a precizat că, pe fondul avertizării hidrologice de Cod Roşu de ploi în judeţul Galaţi, în urma cărora cantităţile de apă vor fi de 40…50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80…100 l/mp, ISU Galaţi menţine starea de alertă, în care este deja mărită capacitatea operaţională a unităţii, pompierii militari fiind gata oricând să intervină.

„Avem toate cele 32 de motopompe şi 7 bărci de la nivelul unităţii funcţionale, care împreună cu bărcile de salvare, autospecialele şi camioanele de intervenţie se vor deplasa acolo unde suntem solicitaţi. Zone vulnerabile sunt pe cursurile de apă Chineja, Corazel şi Geru. Sunt vizate fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. Are loc în continuare verificarea permanentă a amenajărilor hidrologice şi a zonelor cu risc din albiile râurilor, asigurarea serviciului de permanenţă la nivelul tuturor autorităţilor administraţiei publice locale, dislocarea unor echipaje de intervenţie în zonele de risc, precum şi prealertarea echipajelor aeriene”, precizează purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Dan Ionaşcu.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca luni cursurile să fie suspendate în unităţile de învăţământ din 23 de localităţi din judeţul Galaţi: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameş – Piscu, Tudor Vladimirescu, Corni, Bereşti, Jorăşti, Băneasa, Târgu Bujor, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Barcea (Podoleni), Bereşti-Meria, Măstăcani, Griviţa, Suhurlui.

Autorităţile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluţia fenomenelor meteorologice şi hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcţie de evoluţia situaţiei din teren.

Cetăţenii sunt îndrumaţi ca, în cazul creşterii debitelor pe râuri sau pârâuri, să nu traverseze cursurile de apă şi să se menţină la distanţă de maluri. Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curăţarea şanţurilor şi a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale. În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcţie ce pot fi uşor dislocate.

„Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundaţii sau vizate de avertizări meteo şi să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenţionează să plece la drum”, a menţionat ISU. AGERPRES/ (A, autor: Ecaterina Ignat, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Furt de la arena Roland Garros: hoţii au plecat cu bani şi cu bijuterii în valoare de zeci de mii de euro

Hashim Safi Al Din, succesorul natural la conducerea Hezbolah al lui Hassan Nasrallah. Fiul vărului lui Nasrallah, căsătorit cu fiica lui Soleimani.