Lucaci (ANAR): Vârful viiturii pe Dunăre se va atinge în 2 – 3 octombrie; debitul total va fi de circa 9.500 mc/s

Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci, a declarat, joi seară, că vârful viiturii pe Dunăre se va atinge în zilele de 2 şi 3 octombrie, iar debitul total al fluviului va fi de circa 9.500 mc/s, fiind o „valoare gestionabilă”.

„Legat de Dunăre, aş dori să clarific speculaţiile care au apărut în special astăzi în presă legat de debitele Dunării datorită acestei viituri. Am citit că s-a discutat mult despre un debit de 15.000 mc/s. Este un debit care cu siguranţă nu va exista în această perioadă. În explicaţiile pe care împreună cu colegii le-am dat anterior pe acest subiect se prezenta un scenariu care era posibil. (…) Realitatea este că astăzi, la intrarea în ţară, Dunărea are un debit de 6.800 mc/s. Vârful viiturii se va atinge în perioada 2 – 3 octombrie şi va fi undeva, după ultimele date pe care le avem, în jur de 7.500 de metri cubi, care cumulat cu ploile şi cu cantităţile de apă aduse din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeş, Buzău, care cumulat vor ajunge undeva la 2.000 metri cubi, se va ajunge ca debitul total al Dunării să atingă pragul de circa 9.500 mc/s, deci, în niciun caz 15.000, acea valoare de care s-a speculat pe acest subiect”, a spus Lucaci, într-o conferinţă de presă organizată la finalul şedinţei operative convocate de premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea măsurilor de protecţie a populaţiei în contextul avertizărilor meteorologice.

 

Potrivit acestuia, 9.500 de mc/s este o „valoare gestionabilă”.

„În acest context, doresc să menţionez că această valoare de 9.500 de mc/s este o valoare gestionabilă din punctul de vedere al Administraţiei Naţionale Apele Române. Până la un debit de 10.000 mc/s nu se atinge nici măcar piciorul digurilor, respectiv al lucrărilor de apărare pe care le avem de-a lungul Dunării”, a mai precizat directorul general al ANAR.

Din punctul său de vedere, primele probleme ar putea să apară la valoarea de 13.500 de mc/s.

„Din punctul nostru de vedere, primele probleme care ar putea să apară, în funcţie de diferitele scenarii pe care le-am analizat până în momentul de faţă, este o valoare de 13.500 de mc/s, care totuşi e destul de îndepărtată faţă de ceea ce aşteptăm, în zona de confluenţă a râului Olt cu Dunărea, în zona Islaz. Dar, repet, este o diferenţă mare faţă de ceea ce aşteptăm”, a explicat Lucaci.
AGERPRES/(A – autor: Anamaria Constantin, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Citeşte şi:

 

Mateescu (ANM): Începând de duminică, va fi o prăbuşire a regimului de temperaturi; detalii despre precipitaţiile aşteptate şi avertizările meteo

Sursa: www.agerpres.ro

China Open: După Irina Begu, şi Jaqueline Cristian s-a calificat în turul doi

VIDEO Starea de alertă bate la ușă, pregătiri pentru Codul ROȘU: Apele Române: ‘Vârful viiturii, în perioada 2-3 octombrie’