”Noi nu mai suntem de mult ţară de tranzit (cu privire la droguri – n.r.), nu mai suntem ţară de tranzit dinainte de a recunoaşte că nu mai suntem ţară de tranzit. Suntem ţară de consum de vreo 20 de ani, mai mult. Eu lucrez de 30 în domeniu. România nu e un caz singular şi nu suntem în fruntea clasamentelor negative, dar, din păcate, urmăm trendul”, a afirmat, vineri seară, în emisiunea Medika Antidrog de la Medika Tv, medicul Viorela Niţescu, şeful Secţiei de toxicologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Grigore Alexandrescu” din Capitală.
Potrivit medicului, una dintre marile probleme în ceea ce priveşte consumul de substanţe psihoactive este accesibilitatea.
”Cred că aceasta este caracteristica acestei perioade pe care o traversăm. Apariţia acestor substanţe psihoactive noi şi a substanţelor de sinteză. Practic, ele devin mult mai accesibile pentru că sunt sub formă de pastile, sub formă de prafuri, se pot vinde şi se vând pe internet, sub numele de sare de baie, de tot felul de medicamente diferite, sau pulberi, sau ceaiuri şi aşa mai departe. Aceasta este caracteristica acestei perioade şi, din păcate, orice am face, nu cred că aici este cheia. Cheia, practic, eu cred că este în prevenirea fenomenului, în prevenţia, în educaţia copiilor şi a familiilor pentru a nu se ajunge în această situaţie”, a adăugat Viorela Niţescu.
Ea a dat exemplele perioadelor anterioare apariţiei substanţelor etnobotanice, când, atunci când au existat crize în aprovizionarea cu heroină sau cannabis, consumatorii foloseau, pentru a obţine aceleaşi efecte, seminţele unei plante.
Medicul a explicat că cei mai mulţi dintre părinţii tinerilor care ajung la toxicologie cu intoxicaţie de substanţe psihoactive află de la medici că fiul sau fiica lor s-a drogat. Medicul i-a perceput pe părinţi drept oameni care vor să îşi ajute copilul, dar care sunt neajutoraţi în această situaţie, pentru că ”lupta cu un asemenea pacient în familie este foarte, foarte grea”.
Viorela Niţescu are şi un mesaj pentru părinţi, în general: ”Staţi mai mult cu copiii voştri, fiţi mai atenţi. Ce fac, cu cine se întâlnesc, ce citesc, ce frecventează. Cred că acesta este cel mai bun mesaj pe care l-aş avea pentru părinţi”.