Norvegia a emis un mandat internaţional de căutare a unei persoane care ar avea legătură cu pagerele care au explodat în Liban. Bărbatul ar fi dispărut săptămâna trecută în timp ce se afla într-o deplasare de lucru în Statele Unite

Poliţia norvegiană a anunţat joi că a emis un mandat de căutare internaţională pe numele lui Rinson Jose, un bărbat cu cetăţenie norvegiană şi indiană care ar fi implicat în vânzarea către grupul militant libanez Hezbollah a pagerelor care au explodat săptămâna trecută în Liban, relatează Reuters.

Rinson Jose, în vârstă de 39 de ani, a dispărut în timp ce se afla într-o deplasare de lucru în Statele Unite, săptămâna trecută. El este unul dintre fondatorii unei companii bulgare care ar fi făcut parte din lanţul de furnizare a pagerelor.

Întrebată ce face pentru a-l găsi pe Jose, poliţia norvegianbă a declarat într-un e-mail pentru Reuters: „La 25 septembrie, districtul de poliţie din Oslo a primit un raport despre o persoană dispărută în legătură cu cazul pagerelor. A fost deschis un caz de persoană dispărută şi am emis un mandat internaţional pentru persoana respectivă”, a precizat poliţia norvegiană.

Poliţia judiciară norvegiană, Kripos, care se ocupă de mandatele internaţionale, a confirmat pentru Reuters că mandatul a fost emis, refuzând să detalieze.

Atunci când o persoană este dată dispărută în străinătate, Kripos ar emite în mod normal o alertă globală, sau aşa-numita „notificare galbenă”, dar ar putea, de asemenea, să contacteze direct omologii săi străini, în funcţie de circumstanţe, a explicat purtătorul său de cuvânt pentru Reuters.

Interpolul nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Când a fost contactat telefonic, la 18 septembrie, Rinson Jose a refuzat să comenteze cu privire la pagere şi a închis atunci când a fost întrebat despre afacerea din Bulgaria. Ulterior, acesta nu a mai răspuns apelurilor şi mesajelor text repetate, precizează Reuters.

Angajatorul norvegian al lui Jose, DN Media Group, a declarat că acesta a plecat la o conferinţă în Boston pe 17 septembrie, iar compania nu a mai putut da de el din 18 septembrie. El lucrează la departamentul de vânzări al grupului.

În 2022, Jose a înfiinţat compania Norta Global Ltd, cu sediul la Sofia, arată registrul firmelor din Bulgaria.

Bulgaria a investigat rolul companiei în furnizarea pagerelor-capcană, dar nu a găsit nicio dovadă că acestea au fost fabricate sau exportate din ţară.

Poliţia de securitate norvegiană (PST) a demarat, de asemenea, o anchetă preliminară la începutul acestei săptămâni cu privire la informaţiile conform cărora o societate deţinută de norvegieni ar avea legătură cu vânzarea pagerelor.

Săptămâna trecută, în două zile, mii de pagere, precum şi staţii walkie-talkie utilizate de agenţii Hezbollah au explodat în Liban, omorând cel puţin 39 de persoane şi rănind câteva mii. Suspiciunea este că atacurile au fost comise de Israel, care nu a confirmat, dar nici nu a negat implicarea sa.

Mehedinţi: Razie de amploare în localitatea Cujmir

ANPC a închis temporar restaurantul Elisabeta din Bucureşti, unde au loc şi spectacole / Unitatea nu avea autorizaţie de la Primărie, nici avize DSP şi ISU / Printre nereguli, mizerie şi mucegai, fire electrice neizolate, folosirea unor produse nesigure