Norvegia nu mai acordă automat azil tuturor ucrainenilor

Norvegia – care nu face parte din Uniunea Europeană (UE) – încetează de îndată să mai acorde azil în mod automat tuturor ucrainenilor, anunţă Guvernul scandinav vineri, o schimbare semnificativă a politicii sale de primire a refugiaţilor, reatează RFI.

Astfel, începând de vineri, niciun ucrainean nu mai primeşte în mod automat azil, la care aveau dreptul de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februaerie 2022.

Autorităţile norvegiene numeau acest lucru ”protecţie colectivă”, care de-acum s-a terminat.

De-acum, cazurile urmează să fie analizate caz cu caz, însă numai în cazul persoanelor care sosesc din vestul Ucrainei – considerat sigur, din cauză cî se află departe de front.

Guvernul de la Oslo explică această schimbare prin faptul că a primit 85 000 de ucraineni, mai mulţi decât vecinii săi nordici.

Ministrul norvegian al Justiţiei Emilie Engen a argumentat într-o conferinţă de peresă că impactul acestui aflux de refugiaţi are consecinţe asupra locuinţelor, serviciilor de sănătate şi instituţiilor şcolare în mai multe comune.

”O parte tot mai mare” a acestor refugiaţi sunt ”bărbaţi, dintre care mulţi sunt la vârsta la care sunt apţi să lupte”, în timp ce Ucraina întâmpină dificultăţi în a-şi creşte armata pentru a respinge ofensiva rusă.

Portarul Raya (Arsenal), incert pentru meciul cu Leicester

Spectaculosul cal metalic de la ceremonia de deschidere a JO de la Paris va fi expus la Versailles