O invazie de furnici periculoase face ravagii în Europa: în Germania problema devine foarte gravă, iar autoritățile locale par incapabile să limiteze problema

De obicei întâlnite în bazinul mediteraneean, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, furnicile Tapinoma magnum au început recent o invazie în Europa. În ultimii doi ani, micile insecte – care nu depășesc 3 mm – au făcut ravagii prin unele dintre cele mai dezvoltate țări ale lumii, învățându-i pe locuitorii acestora ce înseamnă frica. Furnicile Tapinoma sunt renumite pentru capacitatea lor de a se extinde rapid pe suprafețe mari, precum și pentru reziliența lor.

Experții spun că micile furnici au sute de regine și pot crea mai multe colonii mai mici care, în loc să se atace reciproc, se unesc pentru a crea o super-colonie cu milioane de indivizi. Sunt necruțătoare în căutarea resurselor, mâncând prin pereți, pavaj și chiar prin cabluri de internet sau de electricitate.

„Ne luptăm cu ele și nimic nu funcționează”, a declarat un locuitor din Orvault, un oraș din nord-vestul Franței. „Acesta este un fenomen nou și nimeni nu știe cum să se ocupe de el”.

Până în urmă cu câțiva ani, furnicile Tapinoma mangum se găseau doar în sudul insulei Corsica, dar astăzi specia s-a răspândit în cea mai mare parte a Franței, deteriorând infrastructura, invadând casele oamenilor, mușcându-i și amenințând puternicul sector agricol al țării. Autoritățile locale par neputincioase în fața acestei specii invazive, iar unii dintre cei mai disperați oameni chiar și-au vândut proprietățile și s-au mutat în alte zone.

Nimeni nu poate spune exact cum au ajuns micile furnici din Africa de Nord în Germania, dar există dovezi care sugerează că au intrat în țară din Elveția. Inițial observată în orașul de frontieră Lörrach, invazia s-a extins rapid în orașele Kehl, Heidelberg și Karlsruhe, iar acum a ajuns în orașul Stuttgart.

În Kehl, problema furnicilor este deosebit de gravă. Locuitorii se plâng în mod constant că furnicile le invadează casele, le mușcă copiii și animalele de companie, însă autoritățile locale par incapabile să limiteze problema. Acestea au încercat diferite metode de distrugere a cuiburilor, de la injectarea cu spumă fierbinte până la arderea lor, însă furnicile revin mai puternice.

Furnicile Tapinoma mangum au provocat deja mai multe pene de curent și au paralizat rețelele de internet în regiunea Kehl, după ce au mușcat din cabluri, iar pe străzile din mai multe districte se formează crăpături ca urmare a activității lor neîncetate.

„Este cu siguranță o povară psihologică pentru oamenii de aici”, a declarat pentru DW Gregor Koschate, responsabilul cu mediul din Kehl. „Le afectează casele și proprietățile. Și se simt oarecum neajutorați pentru că nu pot face nimic în această privință. Furnicile domină munca mea de zi cu zi în acest moment. Aproape că au preluat controlul. Chiar și eu visez furnici – este aproape imposibil să nu visez.”

Furnicile există de milioane de ani și pot fi găsite pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, dar Europa nu a mai văzut niciodată ceva asemănător furnicilor Tacoma. Capacitatea lor de a se reproduce într-un ritm extrem de rapid și apetitul lor vorace pentru aproape orice lucru pe care îl pot mușca îi fac chiar și pe experți să se scarpine în cap cu privire la modul de a le stăpâni.

Entomologii susțin că încălzirea globală este de vină pentru invazia de Tapinoma mangum, o specie de furnici care preferă climatele calde și aride. Cu toate acestea, preferința lor nu face imposibilă supraviețuirea în climatele mai aspre. Potrivit Ant Invasion, furnicile rezistente au reușit să îndure cu relativă ușurință 14 zile consecutive cu o temperatură medie de -6,6°C (-9,88°F) și una minimă de -15°C (5°F). Acest lucru face ca eradicarea lor să fie o problemă și mai mare, deși experții sunt de acord că acestea sunt cel mai slabe iarna.

Preşedintele Xi Jinping şi alţi lideri chinezi îşi propun să oprească declinul sectorului imobiliar şi să stimuleze redresarea economiei

Război în e-commerce? Germania cere măsuri dure împotriva platformelor asiatice care `trișează` în Piața Unică!