Canalul american NBC News, citând doi responsabili americani fără a-i identifica, a afirmat mai devreme că „Casa Albă a ordonat Forţelor armate să propună opţiuni pentru creşterea prezenţei trupelor americane în Panama”.
Contactate, Pentagonul şi Casa Albă nu au răspuns solicitărilor AFP.
„Nu am nimic altceva de adăugat decât că Panama va rămâne ferm în apărarea teritoriului său, a canalului şi a suveranităţii sale”, a declarat ministrul panamez de externe, Javier Martinez-Acha, întrebat de presă. „Să fie clar, Canalul Panama aparţine panamezilor şi aşa va rămâne”, a adăugat el.
Potrivit NBC News, „Comandamentul Sud al armatei SUA elaborează planuri care variază de la o colaborare mai strânsă cu forţele de securitate din Panama până la opţiunea mai puţin probabilă ca trupele americane să preia Canalul Panama cu forţa”.
Statele Unite au invadat Panama în 1989 pentru a-l captura pe dictatorul Manuel Antonio Noriega, pe care îl acuzau de trafic de droguri, şi au început o retragere treptată a bazelor militare din ţară în 1994.
Ultimul soldat american a părăsit ţara la 31 decembrie 1999, ziua în care canalul interoceanic a intrat sub control panamez, în cadrul tratatelor bilaterale negociate sub mandatul preşedintelui democrat american Jimmy Carter (1977-1981).
„Canalul este administrat de panamezi, iar în cazul unei ameninţări, singurii care pot chema alte naţiuni să apere funcţionarea canalului sunt ţara noastră şi preşedintele Republicii Panama”, a adăugat Martinez-Acha.
Donald Trump a declarat pentru prima dată în ianuarie că Statele Unite vor „recupera” Canalul Panama, care a fost construit de Statele Unite şi deschis în 1914. El a repetat acest lucru în timpul discursului său la Congres la începutul lunii martie, spunând că „va consolida şi mai mult securitatea noastră naţională”.
Statele Unite şi China sunt cei doi utilizatori principali ai acestui pasaj care leagă oceanele Pacific şi Atlantic, prin care tranzitează 5% din comerţul maritim mondial.