Patru cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile în judeţ; o femeie a decedat

„În judeţul Vrancea, au fost identificate patru cazuri de infecţie cu virusul West Nile, trei dintre acestea înregistrate la pacienţi cu domiciliul în judeţul Vrancea, fără istoric de călătorie în afara judeţului sau în afara ţării, iar al patrulea caz la un pacient reîntors din Italia, care a prezentat simptomatologie specifică infecţiei cu virusul West Nile când se afla deja pe teritoriul României, motiv pentru care a fost investigat şi confirmat cu infecţia. Pentru unul dintre cazuri s-a înregistrat decesul persoanei, o persoană cu handicap locomotor şi diverse boli cronice asociate, pentru care, din nefericire, pentru aceasta nu s-a putut face prea mult”, a declarat medicul epidemiolog al DSP Vrancea, Janina Lazăr.

Virusul se transmite prin muşcătura de ţânţar, dar şi prin transfuzia cu sânge infectat, motiv pentru a fost alertat Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea.

„Au fost transmise adrese de informare către Centru de Transfuzie Sanguină Vrancea pentru asigurarea securităţii transfuzionale faţă de riscul de transmitere post – transfuzională a infecţiei cu virusul West Nile la om, care implică excluderea temporară de la donare, pentru o perioadă de 28 de zile, a potenţialilor donatori care au călătorit în zonele afectate din ţară, respectiv a localităţilor unde au fost identificate persoane cu acest virus”, a precizat medicul Janina Lazăr.

Conformat datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile, 3 iunie, şi până pe 19 septembrie, la nivel naţional au fost înregistrate 64 de cazuri, dintre care 58 confirmate şi şase probabile, iar şapte persoane au decedat.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire – 21, s-au înregistrat la grupa de vârstă 70 – 79 de ani, iar 16 la persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 şi 69 de ani.

Persoanele fizice interesate din judeţele din Regiunea Nord Vest se pot înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice începând cu ora 10.00 / Buget, condiţii şi actele necesare

Banca Transilvania, operațiune de 700 de milioane de euro – Cea mai mare bancă românească se împrumută de pe piețele internaționale