Preşedintele Xi Jinping şi alţi lideri chinezi îşi propun să oprească declinul sectorului imobiliar şi să stimuleze redresarea economiei

China îşi propune să oprească scăderea sectorului imobiliar, au declarat joi lideri de vârf ai ţării, în frunte cu preşedintele Xi Jinping, potrivit procesului verbal al unei reuniuni la nivel înalt publicat de presa de stat, transmite CNBC.

 Autorităţile ”trebuie să lucreze pentru a opri declinul pieţei imobiliare şi pentru a stimula o redresare stabilă”, se arată în text.

De asemenea, aceşti cer ”un răspuns la preocupările maselor”.

Preşedintele chinez Xi Jinping a condus întâlnirea de joi a Biroului Politic, al doilea cel mai înalt cerc de putere din Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, a declarat presa de stat.

În procesul verbal, liderii au cerut întărirea sprijinului politicii fiscale şi monetare şi au abordat o serie de probleme, de la ocuparea forţei de muncă la îmbătrânirea populaţiei. Nu a specificat intervalul de timp sau amploarea niciunei măsuri.

”Consider mesajele de la această întâlnire ca pe un pas pozitiv. Este nevoie de timp pentru a formula un pachet fiscal cuprinzător pentru a aborda provocările economice, [iar] întâlnirea a făcut un pas în această direcţie”, a declarat Zhiwei Zhang, preşedinte şi economist şef la Pinpoint Asset Management, într-un e-mail către CNBC.

Acţiunile din China continentală şi Hong Kong şi-au extins câştigurile şi au închis în creştere puternică, joi. Un indice al acţiunilor imobiliare chinezeşti din Hong Kong a crescut cu aproape 12%.

Imobiliarele reprezentau odată mai mult de un sfert din economia Chinei. Sectorul s-a prăbuşit de la represiunea de la Beijing din 2020 asupra nivelurilor ridicate ale datoriilor dezvoltatorilor. Dar scăderea a redus, de asemenea, veniturile administraţiei locale şi veniturile gospodăriilor.

Creşterea economică mai largă a Chinei a încetinit, stârnind îngrijorări cu privire la posibilitatea de a nu atinge ţinta de creştere a PIB pentru întregul an de aproximativ 5%, fără stimulente suplimentare.

La doar câteva zile după ce SUA au redus ratele dobânzilor, Banca Populară Chineză a anunţat marţi o serie de reduceri planificate ale dobânzilor şi sprijin imobiliar.

Acţiunile au crescut, dar analiştii au avertizat că economia încă are nevoie de sprijin fiscal. Datele oficiale arată că declinul imobiliar s-a moderat uşor în ultimele luni. Valoarea locuinţelor noi vândute a scăzut cu 23,6% pentru anul încheiat în august, puţin mai bine decât scăderea de 24,3% de la începutul anului în iulie.

Preţurile medii ale caselor au scăzut cu 6,8% în august faţă de luna anterioară, pe o bază ajustată sezonier, potrivit Goldman Sachs. Aceasta a fost o îmbunătăţire modestă faţă de o scădere de 7,6% în iulie.

”Stabilizarea pieţei imobiliare va fi o condiţie prealabilă pentru ca gospodăriile să ia măsuri şi să întrerupă ciclul ”aşteptaţi şi vedeţi””, a declarat Yue Su, economist principal China, la Economist Intelligence Unit, într-o notă.

 

VIDEO Destinația turistică din România cunoscută de foarte puțini turiști: Este un colț de rai

O invazie de furnici periculoase face ravagii în Europa: în Germania problema devine foarte gravă, iar autoritățile locale par incapabile să limiteze problema