Surse israeliene: O operaţiune terestră în Liban ar fi ‘cât mai scurtă’

„Vom încerca să o facem cât mai scurtă posibil” dacă este necesar, a declarat acest responsabil unui grup de jurnalişti, sub protecţia anonimatului. „Ne pregătim pentru aceasta în fiecare zi şi este cu siguranţă unul din mijloacele pe care le avem la dispoziţie”, a adăugat el, referindu-se la o ofensivă terestră.

Dincolo de diminuarea capacităţii Hezbollah de a ataca Israelul, obiectivul operaţiunilor militare actuale desfăşurate pe cale aeriană în Liban este de a elimina liderii militarii ai grupării şiite şi de a „curăţa” zonele limitrofe din nordul Israelului într-un mod care să permită revenirea la casele lor a locuitorilor strămutaţi, potrivit acestuia.

Loviturile israeliene în Liban, care s-au intensificat de la începutul săptămânii, au provocat numeroase morţi în rândurile Hezbollah şi au redus puternic capacităţile militare ale grupării susţinute de Iran, a afirmat acelaşi responsabil.

După declaraţiile de miercuri ale şefului Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, care a invocat în faţa soldaţilor posibilitatea „intrării în Liban” pentru a „continua lovirea Hezbollah”, oficialul de securitate citat a indicat vineri că „toate opţiunile sunt pe masă”.

Controverse legate de ținte civile

Avioane de vânătoare israeliene au început luni să bombardeze zilnic bastioanele Hezbollah din Liban, provocând exodul a aproximativ 118.000 de persoane, potrivit ONU. În această perioadă, peste 700 de persoane au fost ucise în Liban, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii.

Responsabilul israelian din domeniul securităţii a respins acuzaţiile potrivit cărora loviturile efectuate de Israel ar fi ucis un număr mare de civili: „Nu este ca şi cum ar publica numele morţilor. Mulţi dintre ei făceau parte din Hezbollah”, a afirmat el, acuzând totodată Hezbollah de utilizarea civililor ca scuturi umane.

Hezbollah a început să lanseze rachete asupra Israelului pe 8 octombrie, afirmând că vine, astfel, în sprijinul aliatului său, gruparea islamistă palestiniană Hamas, aflată în război cu Israelul după atacul său fără precedent lansat pe 7 octombrie în comunităţile israeliene de la frontiera cu Fâşia Gaza.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Parlamentare2024/ BEC: O persoană propusă pe lista unui partid nu e candidat independent, chiar dacă nu e membru al formaţiunii

Eugen Tomac: Este limpede că demersul PNL viza o solicitare a şefului statului / Este un om care nu şi-a asumat nimic timp de 10 ani / Putea să spună orice, dar să nu vină cu această poveste