VIDEO Familia Iohannis, bună de plată – Chiriașul care s-a judecat cu președintele oferă primele declarații

Antonescu a relatat că, deși mama sa a cumpărat apartamentul în care locuiau în baza Legii nr. 112, au fost chemați în judecată în 1999 pentru anularea contractului de vânzare-cumpărare. „Mama mea a devenit proprietară cu carte funciară asupra apartamentului, după care, în anul 1999, ne-am trezit chemați în judecată”, a explicat acesta. Reclamanții în acest proces au fost chiar Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, alături de alți membri ai familiei Baștea.

Procesul a culminat în 2002, când contractul de vânzare-cumpărare al familiei Antonescu a fost anulat definitiv. Totuși, Antonescu subliniază că, în ciuda verdictului, familia sa nu a fost evacuată din apartament și nu a mai plătit chirie pentru că nu mai exista un proprietar legal căruia să i se facă plata.

Un punct de interes ridicat al acestui caz este faptul că statul român, prin intermediul ANAF, are acum dreptul să recupereze aproximativ 300.000 de euro, bani proveniți din chiria unor imobile aflate în proprietatea familiei Iohannis. Este vorba despre două imobile situate pe strada Magheru și pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Sibiu, spații pentru care chiria a fost încasată de președintele României.

Dosarul imobilului are la bază o moștenire controversată, după ce casa a trecut inițial în proprietatea statului român. În 1997, familia Iohannis a cumpărat o parte a imobilului, însă în 1999 contractul a fost contestat de fiul lui Nicolae Baștea, nepotul foștilor proprietari. După mai multe procese, în 2014, Tribunalul Brașov a anulat contractul de vânzare-cumpărare al imobilului de pe strada Magheru, stabilind că acesta a fost dobândit în mod nelegal.

Recursul formulat de Rodica Baștea, o prietenă apropiată a familiei Iohannis, a fost respins de ÎCCJ, care a decis că statul român este proprietarul de drept al imobilului, punând astfel capăt unui litigiu de lungă durată. Această decizie deschide calea pentru recuperarea chiriei încasate ilegal de Klaus Iohannis pe parcursul anilor.

Adrian Antonescu a declarat că nu a avut niciodată ocazia să-l confrunte direct pe Klaus Iohannis pentru a-l întreba cum a reușit să pună mâna pe imobil folosind documente falsificate. „Niciodată, pentru că domnul Iohannis nu prea acceptă dialogul”, a menționat el în timpul emisiunii.

Totodată, Antonescu a amintit că mama sa, alături de alți chiriași, a semnat o plângere penală la Parchetul din Alba împotriva adeverințelor false emise de autoritățile locale din Porumbacu de Jos, dar aceasta nu a fost niciodată audiată de procurori.

Cu decizia ÎCCJ clarificată, statul român, prin ANAF, poate demara acum procesul de recuperare a sumei de 300.000 de euro de la Klaus Iohannis. Dacă președintele nu achită suma, autoritățile pot aplica măsuri de poprire pentru a obține banii.

VIDEO Mircea Geoană dă ‘ordin’ românilor: Sper din inimă ca măcar o dată să nu alegem răul cel mai mic

Trump şi Zelenski se întâlnesc azi la Trump Tower: Biden şi Harris, sprijin total pentru Zelenski înaintea întâlnirii cu fostul președinte SUA