VIDEO Putin, pus la zid la ONU: Marea Britanie îl acuză ca este stăpânul unui imperiu mafiot al sclaviei

Diplomatul cel mai înalt al Marii Britanii l-a acuzat pe Vladimir Putin de a conduce un „stat mafiot” și l-a comparat cu un stăpân de sclavi.

David Lammy, ministrul de externe al Regatului Unit, a invocat tema sclaviei pentru a critica „imperialismul” lui Vladimir Putin, acuzând guvernul rus că încalcă în mod flagrant dreptul internațional, în timp ce pretinde că apără Sudul Global.

„Invadarea (n.r. Ucrainei) este în interesul tău. Al tău personal. Pentru a-ți extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot. Un imperiu construit pe corupție”, i-a transmis marţi David Lammy lui Vladimir Putin. „Domnule președinte, nu vorbesc doar ca britanic, ca londonez și ca ministru de externe. Mă adresez reprezentantului Rusiei, care stă pe telefon în timp ce eu vorbesc (n.r. oficialul rus Vasili Nebenzia butona telefonul), că stau aici și în calitate de negru ai cărui strămoși au fost luați în lanțuri din Africa, la țeava unei arme pentru a fi înrobiți, ai cărui strămoși s-au ridicat și s-au luptat într-o mare răzvrătire a sclavilor. Imperialismul: îl cunosc când îl văd. Și îl voi numi ceea ce este”, a mai spus Lammy.

Miercuri și Keir Starmer a atacat Rusia. Premierul britanic a acuzat Moscova că „îşi tratează propriii cetăţeni ca pe nişte bucăţi de carne pe care le aruncă în maşina de tocat”. Vorbind pentru prima dată în Consiliul de Securitate al ONU şi aflat chiar în faţa reprezentantului Moscovei, Keir Starmer a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru războiul din Ucraina şi a întrebat retoric cum mai poate această ţară „să-şi mai arate faţa” la Naţiunile Unite, informează Sky News.

Premierul britanic a declarat că Rusia comite „cele mai flagrante încălcări a Cartei (ONU) din ultima generaţie”.

„Invazia Rusiei în Ucraina este ilegală. Ea ameninţă securitatea globală. Şi a provocat suferinţe umane colosale. Peste 35.000 de civili au fost ucişi sau răniţi, şase milioane au fost forţaţi să fugă şi aproape 20.000 de copii ucraineni au fost deportaţi cu forţa – răpiţi, pentru a spune lucrurilor pe nume. Şase sute de mii de soldaţi ruşi au fost, de asemenea, ucişi sau răniţi în acest război. Şi pentru ce?” a afirmat premierul britanic, aflat, în sala unde are loc Consiliul de Securitate, chiar faţă în faţă cu reprezentantul rus.

Keir a întrebat cum de mai îndrăznește Rusia „să-şi arate faţa în această clădire” a ONU, adăugând: „Carta ONU, pentru care se află aici ca să o susţină, vorbeşte despre demnitatea umană, nu despre tratarea propriilor cetăţeni ca pe nişte bucăţi de carne pe care le arunci în maşina de tocat”.

El a chemat la „tragere la răspundere”, spunând Consiliului că „trebuie să existe tragere la răspundere. Frontierele nu pot fi redesenate prin forţă. Rusia a început acest război ilegal. Trebuie să-l încheie – şi să iasă din Ucraina”, a cerut Starmer.

„În acest moment de intensificare a conflictelor, lumea se uită la acest Consiliu mai mult ca oricând, pentru a oferi un leadership pentru pace, pentru a ne păstra securitatea colectivă şi pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili”, a arătat el. „Regatul Unit îşi va juca întotdeauna pe deplin rolul în îndeplinirea acestei responsabilităţi”, a asigurat Keir Starmer.

Premierul Regatului Unit va prezenta situația şi liderilor mondiali în cadrul Adunării Generale a ONU.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Formatul Ramstein, reuniune în germania la invitația lui Joe Biden

Szczesny devine înlocuitorul lui Marc-André ter Stegen la Barcelona