VIDEO Raed Arafat anunță măsuri fără precedent: Sunt activate toate centrele de conducere a intervenției din județele

Sudul României este în mod special expus, iar în anumite zone, digurile slăbite au fost consolidate în grabă, cu saci de nisip fiind amplasați pentru a preveni inundațiile.

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat la Digi24 că numărul pompierilor pregătiți să intervină în caz de inundații a fost dublat, iar județul Galați, deja afectat de viituri recente, este din nou în pericol major. Autoritățile din Galați nu exclud posibilitatea unei evacuări preventive, având în vedere gravitatea situației. Arafat a subliniat că impactul în Galați ar putea fi semnificativ, iar autoritățile sunt în alertă maximă.

„Au fost luate măsuri suplimentare în toate localitățile care vor fi sub Cod portocaliu în cursul zilei fie în cursul nopții și bineînțeles sunt pe Cod portocaliu de 24 de ore. Măsurile includ creștererea capacității Inspectoratelor de Urgență prin dublarea numărului pompierilor de serviciu, adică se aduce încă o tură din cele trei ture la lucru pe toata durata codului. În al doilea la rând avem la Galați cei 1.000 de pompieri implicați în zonele preventive în zonă, mai ales că la Galați ne așteptăm să fie un impact în serios având în vedere că au mai fost situații acum mai multe zile și că există posibilitatea că ploile să aibă un impact asupra zonelor care au mai fost inundate și a zonelor adiacente”, a transmis Raed Arafat.

În pregătirea pentru posibilele inundații, autoritățile de la București au organizat mai multe videoconferințe pentru a coordona măsurile necesare, a subliniat șeful DSU, Raed Arafat. În cadrul acestor întâlniri, s-a pus un accent deosebit pe protejarea persoanelor vulnerabile și pe asigurarea unei comunicări eficiente cu populația, pentru a garanta că toți cetățenii sunt bine informați și pregătiți în fața pericolului iminent. Autoritățile continuă să monitorizeze situația și să ia măsuri pentru a minimiza riscurile provocate de viituri și furtuni.

„Avem manevra de forțe care sunt din alte județe către județele care sunt sub Cod portocaliu prin trimiterea de tehnica de intervenție cum ar fi bărci și echipamente și acest lucru poate fi suplimentat la solicitare. Avem două elicoptere pregătite cu echipe de salvare prin troliere, dacă vremea va permite în unele zone să se intervină ele pot să fie solicitate imediat, dacă nu sunt piedici din punct de vedere a vizibilității. Sunt activate toate centrele de conducere a intervenției din județele care sunt sub Cod portocaliu, iar la nivelul ministerului avem activat centrul național de conducere și cu prezență din partea DSU, IGSU, altor structuri ale ministerului Afacerilor Interne și din partea colegilor de la ministerul Mediului. Ieri au fost ținute două videoconferințe conduse de domnul ministru Predoiu în care s-a solicitat fiecărui județ să raporteze ce măsuri preventive au pregătit în cadrul comitetelor pentru situații de urgență. Domnul ministru a insistat pe două aspecte: lucrul cu autoritățile locale și mai ales mare atenție la persoanele vulnerabile, cu dizabilități și comunicarea cu populația.”

„Recomandăm și solicităm populației să fie foarte atentă la ce recomandări vin din partea autorităților. Iar la București, Ilfov, atenție, se așteaptă totuși la o cantitate mare de apă, mai ales începând de după-amiază și seară, așa că să fie pregătită populația și să evite să fie pe drumuri. Dacă e vânt mare să fie aproape de copaci.

Acum, la ora 11.00 se va ține o ședință a comitetului județean pentru situații de urgență, am discutat și domnul prim-ministru și cu domnul ministru, cu președintele consiliului, cu pompierii. În cadrul ședinței vor lua decizia pe măsurile preventive, nu se exclude și măsurile de evacuare preventivă din anumite zone. Acest lucru se va decide în comitet. Apoi vedem ce măsuri au luat și dacă au nevoie de sprijin. Chiar dacă în acest moment pot să spun că la Galați există o forță semnificativă din partea ISU și Ministerului Apărării care ar putea face față unor astfel de acțiuni. Măsurile preventive trebuie luate înainte de o eventuală viitură. După ce o viitură lovește, e foarte greu să intervină populația. Rugăm populația să coopereze cu ei, dacă se recomandă ceva să nu se piardă timp cu negocieri, eu accept, eu nu accept. Pentru că cei care nu acceptă la un moment e posibil să solicite ajutor, să-i pună în pericol pe cei care-i ajută și s-ar putea să-i nenorocească pe alții care au nevoie de ajutor”, a mai declarat Raed Arafat.

 

VIDEO Cel mai mare organism viu din lume are 14.000 de ani, dar acum riscă să fie mâncat de viu

La Liga: FC Barcelona, învinsă de Osasuna. Este primul eşec al catalanilor în acest sezon