VIDEO Starea de alertă bate la ușă, pregătiri pentru Codul ROȘU: Apele Române: ‘Vârful viiturii, în perioada 2-3 octombrie’

Premierul Marcel Ciolacu a convocat joi, 26 septembrie, o ședință de urgență la Palatul Victoria pentru a analiza măsurile necesare în contextul creșterii debitului Dunării. Potrivit prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în următoarele zile, debitul Dunării la intrarea în țară ar putea atinge un alarmant față de mediile multianuale ale lunilor septembrie și octombrie.

Sorin Lucaci, director la Administrația Națională „Apele Române”, a vorbit despre pregătirile pentru viitura de pe Dunăre care se apropie, dorind să sublinieze că, în acest moment, se preconizează niveluri gestionabile ale creșterii Dunării.

„Legat de speculațiile apărute astăzi referitoare la debitele Dunării și viiturile din această perioadă, s-a discutat despre un debit de 15.000 m³ pe secundă. Cu siguranță, acest debit nu va exista în acest moment. Realitatea este că, astăzi, la intrarea în țară, Dunărea are un debit de 6.800 m³ pe secundă. Vârful viiturii se va atinge în perioada 2-3 octombrie și va fi de aproximativ 7.500 m³, care, cumulat cu ploile și cantitățile aduse din bazinele hidrografice ale râurilor Jiu, Olt, Argeș și Buzău, undeva la 2.000 m³, vor face ca debitul total al Dunării să ajungă la aproximativ 9.500 m³ pe secundă, nicidecum la 15.000 m³, cum s-a tot vehiculat“, a punctat Sorin Lucaci în cadrul conferinței de presă.

„Această valoare de 9.500 m³ pe secundă este gestionabilă de către Apele Române. Până la un debit de 10.000 m³ pe secundă, nu se atinge nivelul digurilor“, a subliniat Lucaci.

 

S-a instituit starea de permanență

Referitor la prognoza meteo și la Codul roșu anunțat, Lucaci a spus că se fac „Pregătirile în vederea gestionării prognozei meteo prezentate“ . „Noi, ca Administrație Națională „Apele Române”, am instituit starea de permanență în administrațiile bazinale afectate: Jiu, Olt, Argeș și Buzău. S-a instituit starea de permanență la nivelul acestor administrații din fiecare județ. A fost instruit, de asemenea, personalul tehnic de exploatare. Pot spune că personalul nostru supraveghează continuu lucrările de apărare existente, fiind pregătiți pentru intervenție cu utilajele din dotare și resursele necesare, în caz de necesitate“, a explicat Sorin Lucaci.

„Am solicitat și administrațiilor din zonele limitrofe să fie pregătite pentru a reloca utilaje în vederea executării măsurilor de intervenție, dacă se impune. Prin aceste administrații, la nivel județean, vor fi contactate toate șantierele de construcții de-a lungul cursurilor de apă care ar putea fi afectate“, a mai spus șeful de la ‘Apele Române’

Lucaci (ANAR): Vârful viiturii pe Dunăre se va atinge în 2 – 3 octombrie; debitul total va fi de circa 9.500 mc/s

AEP: 6751 de români din diaspora au depus cereri pentru a vota la secţie şi 4562 pentru vot prin corespondență