Viitorul premier japonez propune apariția unui NATO asiatic

Ishiba şi-a prezentat vineri, la o conferinţă de presă, ideile sale de politică externă. Una din priorităţile sale va fi „crearea unei alianţe de securitate comune” care să implice asistenţa militară obligatorie între membrii săi, „la fel ca NATO”.”Există deja tratate bilaterale precum alianţa de securitate între Japonia şi SUA, între SUA şi Coreea de Sud sau între SUA şi Filipine. Ideea mea este să unim împreună aceste tratate”, a sugerat Shigeru Ishiba.

Considerat un expert în chestiuni de apărare şi de politică externă, viitorul premier japonez (67 de ani) este autor al mai multor cărţi pe aceste teme şi un colecţionar de machete de avioane şi nave de război.

Washingtonul nu se pripește

Totuşi, ideea unui NATO asiatic a fost deja respinsă de Washington, unde un oficial din Departamentul de Stat, Daniel Kritenbrink, asistent al secretarului de stat pentru Asia de Est şi Pacific, a descris-o drept pripită.

În pofida acestei reacţii negative, viitorul premier japonez a insistat vineri pe ideea sa privind crearea unei organizaţii asiatice de apărare colectivă. Mai mult, el doreşte ca un astfel de aranjament de securitate să combine nu doar acordurile bilaterale încheiate de SUA cu statele din regiune, ci să implice de asemenea grupul Quad, format din SUA, Japonia, Australia şi India, şi acordurile AUKUS încheiate între SUA, Regatul Unit şi Australia.

În viziunea lui Ishiba, o astfel de nouă alianţă de securitate ar putea eventual chiar să preia în comun controlul asupra arsenalului nuclear american din regiune, ca element de descurajare în faţa puterilor nucleare din zonă, respectiv China, Coreea de Nord şi Rusia.

După înfrângerea sa în al Doilea Război Mondial, Japonia a rămas sub protecţia Washingtonului şi circa 50.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi pe teritoriul său.

Serie A: AC Milan – Lecce 3-0

Inspectorii ANPC s-au îngrozit! Ce au găsit într-un lot de nectarine dintr-un magazin Penny