10 contra 16 – amplu schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident. Americanii Evan Gershkovich şi Paul Whelan se numără printre cele 26 de persoane care se vor întoarce acasă. Anunţul a fost făcut de Preşedinţia Turciei – VIDEO

Reporterul american de la The Wall Street Journal Evan Gershkovich şi fostul puşcaş marin american Paul Whelan se numără printre cei 26 de deţinuţi din Statele Unite, Rusia, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Belarus care au fost eliberaţi joi în cadrul unui schimb major între Est şi Vest, a anunţat Preşedinţia Turciei, relatează Reuters.

Astfel, 10 deţinuţi, inclusiv doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi 3 în Statele Unite.

Serviciile de informaţii turce anunţaseră anterior că se ocupă de intermedierea şi coordonarea unui schimb extins de deţinuţi, pe fondul semnelor că se face un schimb major între Rusia şi Belarus, pe de o parte, şi ţările occidentale, inclusiv Statele Unite şi Germania, pe de altă parte.

„Organizaţia noastră şi-a asumat un rol major de mediere în această operaţiune de schimb, care este cea mai cuprinzătoare din ultima perioadă”, a afirmat Agenţia Naţională de Informaţii a Turciei (MIT) într-un comunicat.

Atât Kremlinul, cât şi Casa Albă au refuzat să comenteze atunci când au fost întrebate despre un posibil schimb.

Site-ul de urmărire a zborurilor Flightradar24 a arătat că un avion special al guvernului rus folosit pentru un schimb anterior de deţinuţi la care au participat Statele Unite şi Rusia a zburat de la Moscova până în enclava rusă Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia şi Lituania, înainte de a se întoarce în capitala rusă.

Imagini Reuters au surprins, de asemenea, un avion guvernamental rus la sol în capitala turcă Ankara.

Paul Whelan şi Vladimir Kara-Murza, un disident ruso-britanic, ambii încarceraţi în Rusia, dispăruseră brusc din locurile loc de detenţie în ultimele zile, potrivit avocaţilor lor. Cel puţin şapte disidenţi ruşi au fost mutaţi pe neaşteptate din închisorile lor.

Un avocat al lui Aleksandr Vinnik, un rus deţinut în Statele Unite, a refuzat miercuri să confirme locul în care se află clientul său „până când nu are loc schimbul”, potrivit RIA.

RIA a relatat, de asemenea, că patru ruşi încarceraţi în Statele Unite au dispărut dintr-o bază de date a deţinuţilor gestionată de Biroul Federal al Penitenciarelor din SUA. Este vorba despre Vinnik, Maksim Marcenko, Vadim Konoşcenko şi Vladislav Kliuşin.

Printre disidenţii din Rusia ai căror susţinători spun că au fost informaţi că au fost mutaţi brusc în ultimele zile se numără politicianul de opoziţie Ilia Iaşin, activistul pentru drepturile omului Oleg Orlov şi Daniil Krinari, condamnat pentru cooperare secretă cu guverne străine.

În Occident, disidenţii sunt consideraţi de guverne şi activişti drept deţinuţi politic, închişi pe nedrept. Toţi au fost, din motive diferite, desemnaţi de Moscova drept extremişti periculoşi sau spioni.

Printre cei pe care Moscova a semnalat că îi doreşte acasă se numără Vadim Krasikov, un rus condamnat la închisoare pe viaţă în Germania pentru uciderea într-un parc din Berlin a unui disident ceceno-georgian.

Miercuri, un tribunal sloven a condamnat doi ruşi la pedeapsa cu închisoarea pentru spionaj şi folosirea unor identităţi false şi a declarat că aceştia vor fi deportaţi, a raportat agenţia de presă STA, o măsură despre care un canal de televiziune sloven a spus că face parte dintr-un schimb mai larg.

 

Nicolae Ciucă, despre cazurile de abuzuri sexuale: Este absolut condamnabil. Este regretabil că în mediul universitar se întâmplă astfel de fapte / Am discutat şi cu Sorin Câmpeanu şi cu doamna ministru şi am cerut să se ia măsuri de urgenţă

Băcănia Boierească a inaugurat prima locaţie din Bucureşti, investiţie de peste 50.000 de euro. Compania estimează pentru acest an o cifră de afaceri de aproximativ 7,5 milioane de lei, mai mare cu 20%