2024 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor în China

Gigantul asiatic este principalul emiţător de gaze cu efect de seră la nivel global, responsabile pentru fenomenul schimbărilor climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă. Emisiile pe cap de locuitor sunt însă mai mici în China faţă de Statele Unite şi alte state.

”În 2024, temperatura medie naţională a fost de 10,92 grade Celsius, cu 1,03 grade mai mult într-un an. Este cel mai călduros an din 1961, dată la care au început înregistrările complete”, a precizat miercuri seară Administraţia meteorologică chineză pe pagina sa de internet.

”Ultimii patru ani sunt cei mai călduroşi înregistraţi vreodată. Cei mai călduroşi 10 ani după 1961 s-au înregistrat toţi în secolul al XXI-lea”, a mai precizat Agenţia.

China înregistrase deja în 2024 cele mai călduroase luni iulie şi august din 1961. Vara a fost marcată de fenomene meteorologice extreme şi de valuri de căldură care au lovit o mare parte din regiunile nordice şi vestice ale Chinei.

Schimbările climatice au declanşat anul trecut condiţii meteorologice extreme şi călduri record, a avertizat luni Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie a ONU.

Inundaţii

Încălzirea planetei, cauzată în principal de utilizarea combustibililor fosili, nu înseamnă doar o creştere a temperaturilor, ci are şi un impact semnificativ în ceea ce priveşte cantitatea totală de căldură suplimentară acumulată în atmosferă şi în mări.

Aerul mai cald poate conţine o cantitate mai mare de vapori de apă, iar oceanele mai calde generează o evaporare mai intensă, ceea ce poate declanşa ploi diluviene şi furtuni mai intense.

Efectele pot fi semnificative, mortale şi din ce în ce mai costisitoare, întrucât provoacă pagube materiale şi distrug recolte.

În China, câteva zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în inundaţiile care au avut loc anul trecut.

În mai, ploile torenţiale au provocat prăbuşirea unei autostrăzi din sudul Chinei. Bilanţul tragediei a fost de 48 de morţi.

Locuitorii oraşului Canton (sud) s-au confruntat cu o vară excepţional de lungă în 2024. Potrivit presei de stat, temperatura medie a depăşit 22 de grade Celsius timp de 240 de zile, doborând recordul precedent de 234 de zile, stabilit în 1994.

Costuri astronomice

China, ca şi restul planetei, se confruntă cu o creştere semnificativă a temperaturilor medii, care declanşează episoade de caniculă, secetă şi inundaţii din ce în ce mai frecvente.

Ţara asiatică şi-a luat angajamentul ca, după ce emisiile sale de CO2 vor atinge un maxim în 2030, vor atinge neutralitatea carbonului în 2060. China dezvoltă de asemenea în mod activ energii regenerabile pentru a îndeplini acest obiectiv.

În 2024, inundaţii mortale au devastat de asemenea Spania şi Kenya. Numeroase furtuni s-au abătut asupra Statelor Unite şi Filipine. O secetă gravă, precum şi incendii forestiere au lovit totodată America de Sud.

Fenomenele meteo extreme au dus la decesul a mii de persoane anul trecut.

Pe plan economic, catastrofele naturale au cauzat pierderi la nivel global de 310 miliarde de dolari, potrivit unei estimări a companiei de asigurări Swiss Re.

Echipa Dacia Sandriders va lua startul în Raliul Dakar. Nasser Al-Attiyah, Sebastien Loeb şi Cristina Gutiérrez, pregătiţi pentru una dintre cele mai solicitante curse din sporturile cu motor

România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia considerată „un dar” în aceste zile de supra-turism