Anual, peste 92 de milioane de tone de deșeuri textile sunt generate la nivel global, echivalentul unui camion de haine aruncate sau incinerate în fiecare secundă, avertizează InfoCons Protecția Consumatorilor, cu ocazia Zilei Internaționale „Zero Deșeuri”, marcată pe 30 martie, potrivit Agerpres.
Ediția din 2025 aduce în prim-plan impactul industriei textile asupra mediului, într-un context în care producția globală de îmbrăcăminte s-a dublat din 2000, în timp ce durata de utilizare a hainelor a scăzut cu 36%. Materialele sintetice, derivate din combustibili fosili, contribuie masiv la poluarea cu microplastice, afectând ecosistemele și sănătatea umană.
Multe dintre aceste deșeuri ajung în țările din Sudul Global, unde lipsa infrastructurii de gestionare duce la poluare severă și pericole pentru comunități vulnerabile. În plus, textile precum covoarele sau lenjeriile pot conține substanțe toxice dacă nu respectă standardele de siguranță.
InfoCons reamintește consumatorilor de campania „A doua viață pentru hainele tale”, care promovează colectarea separată a textilelor. De asemenea, organizația pune la dispoziție Aplicația Europeană InfoCons, ce oferă alerte despre produse nealimentare periculoase – doar anul trecut, peste 150 de astfel de alerte au vizat articole textile, 7% dintre ele având impact negativ asupra mediului.
„Reducerea deșeurilor textile trebuie să devină o prioritate. Colectarea, reutilizarea și reciclarea sunt soluțiile esențiale pentru un viitor mai sustenabil”, transmite InfoCons, lansând un apel global la acțiune împotriva crizei ecologice generate de industria modei.