6,35 milioane de români plătesc asigurări de sănătate, unii și de mai multe ori/ Asigurați sunt 16,4 milioane. 3,8 milioane ne-asigurați cu pachetul minim

Disproporție cruntă în România în privința celor care plătesc efectiv la sistemul de sănătate și cei care sunt asigurați, dar nu plătesc deloc. Îngrijorător e și numărul celor care nu sunt asigurați deloc, dar care prin efectul legii primesc în caz de urgențe îngrijiri medicale, dar tot pe banii celor care plătesc.

Crunta realitate artă că în fapt cei care plătesc CASS nu prea au loc la spitale și alte facilități medicale de cei care NU plătesc. Se ajunge așadar să contribui generos (chiar și de mai multe ori) la Fondul de sănătate al statului, dar atunci când ai nevoie de servicii medicale să ajungi la clinici și spitale particulare.

Dintre ei, 3,6 milioane de români au fost neasiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi beneficiază de servicii cuprinse în pachetul minimal, tot mai extins de CNAS în ultimii ani. Aproximativ 6,3 milioane de oameni contribuie efectiv la sistemul asigurărilor sociale de sănătate prin plata contribuţiei (CASS), unii dintre ei chiar de mai multe ori pentru fiecare dintre veniturile încasate, arată o analiză Economica.net pe baza datelor CNAS, ANAF şi ale Inspecţiei Muncii.

16,4 milioane de oameni au fost asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2023, potrivit datelor obţinute de Economica.net de la CNAS.

Cu 16,4 milioane de asiguraţi la sănătate dintre care cel mult 6,35 de milioane de oameni care contribuie efectiv la sănătate şi cu 3,6 milioane de neasiguraţi care beneficiază de pachet minim de servicii medicale, Fondul Sănătăţii se poate echilibra, îşi poate acoperi deficitul acumulat în cursul anului prin trei modalităţi:

-prin subvenţii mari virate de stat, după cum a procedat guvernul în anii trecuţi,

-prin împovărarea celor care plăteau deja CASS, după cum arată o parte dintre măsurile fiscale luate de guvern în 2023 cu efect şi astăzi (ne referim, în special, la includerea tichetelor de masă şi a unor indemnizaţii de concediu medical în baza de calcul al CASS),

-prin creşterea numărului de plătitori de CASS

Asiguraţii la sănătate, cu sau fără plata contribuţiei, beneficiază de serviciile medicale cuprinse în pachetul de bază, indiferent dacă şi cât au cotizat la sănătate. Sistemul asigurărilor sociale de sănătate e construit pe principiul solidarităţii în constituirea şi utilizarea fondurilor: nu beneficiem de serviciile medicale condiţionaţi de valoarea contribuţiei plătite la sănătate, ci contribuim şi pentru cei care nu îşi pot permite să plătească CASS.

Au mai contribuit la sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi o parte dintre oamenii care au avut doar veniturile extrasalariale în 2023, a căror valoare cumulată a fost cel puţin egală cu 18.000 de lei pe an, echivalentul a şase salarii minime brute pe economie în vigoare în 2023.

Estimările Economica.net, bazate pe execuţia FNUASS la finalul anului 2023 şi pe prevederile Codului fiscal, indică faptul că în jur de cel mult 655.000 de oameni au plătit CASS în baza declaraţiei unice în 2023.

România a avut şi 3,6 milioane de oameni neasiguraţi la sănătate în 2023, potrivit datelor CNAS

Ponderea numărului neasiguraţilor în numărul total al persoanelor înscrise la medicul de familie e de 18% în 2023 şi a scăzut uşor faţă de nivelul anului 2022.

În ultimii ani, CNAS a crescut numărul serviciilor medicale cuprinse în pachetul minimal de care pot beneficia neasiguraţii.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

UPDATE – Moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, confirmată de Israel. Ministrul apărării cere militanţilor grupării să se predea şi să elibereze ostaticii. Forţele de poliţie sunt consolidate în întreaga ţară. Mesajul lui Netanyahu. Reacţii din SUA

Cinci ceaiuri care pot face mai mult rău decât bine. Medic: ‘Un om sănătos nu are nevoie’