7 state membre NATO se opun aderării Ucrainei (surse)

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky se confruntă cu o problemă în planul său de victorie, prezentat cancelariilor europene și care prevede invitarea Ucrainei de a se alătura NATO – unii dintre membrii cheie ai alianței nu sunt dornici să se întâmple acest lucru, scrie Politico, sursele publicației fiind „oficiali și diplomați din SUA și NATO”.

În planul său de victorie, Zelenski admite că aderarea efectivă la NATO  va fi posibilă numai după încheierea războiului cu Rusia, dar insistă că este „fundamental” ca Ucraina „să primească o invitație în timpul războiului”.

Germania și SUA se numără însă printre marile puteri care nu doresc momentan ca Ucrainei să-i fie acordată o invitație rapidă de a adera la NATO, temerea fiind ca situația să nu escaladeze într-un conflict direct între Rusia și alianța militară nord-atlantică.

Ungaria și Slovacia sunt și ele sceptice, dar dintr-un alt punct de plecare.

Actualii lor lideri adoptă o linie generală considerată pro-Kremlin. Prim-ministrul ungar Viktor Orban blocând fondurile UE pentru înarmarea Ucrainei și renunțând la programul NATO de trimitere a ajutorului letal la Kiev. Slovacul Robert Fico a avertizat la începutul acestei luni că lăsarea Ucrainei să se alăture NATO „ar fi o bază bună pentru un al treilea război mondial” și a promis că „nu va fi niciodată de acord” cu asta.

Există și alte țări care nu doresc să se miște rapid pentru a accepta cererea Kievului, dar mulțumesc să se ascundă.

„Țări precum Belgia, Slovenia sau Spania se ascund în spatele SUA și Germaniei. Sunt reticente”, a spus unul dintre oficialii NATO. Un al doilea oficial a spus că cele trăi state „susțin în abstract, dar odată ce se va apropia de materializare”, vor începe să-și exprime public rezervele.

Asta îi pune în dezacord cu Țările Baltice și Polonia, care sunt mai entuziaste.

Cancelarul german Olaf Scholz le-a spus reporterilor în timpul vizitei președintelui american Joe Biden la Berlin săptămâna trecută: „Ne asigurăm că NATO nu devine parte la război, pentru ca acest război să nu se transforme într-o catastrofă mult mai mare”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Bărbat acuzat că a vândut haine şi încălţăminte contrafăcute pe reţelele de socializare

FOTO Preşedintele CIO, Thomas Bach, l-a decorat pe preşedintele Ugandei