Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii: Să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei, acţiuni perfide care urmăresc întinarea memoriei eroilor României democratice şi mistificarea adevărului despre regimul dictatorial

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, că idealul libertăţii pentru care s-au sacrificat eroii acelor vremuri este acum mai viu şi mai prezent decât oricând. ”Trebuie să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei, acţiuni perfide care urmăresc întinarea memoriei eroilor României democratice şi mistificarea adevărului despre regimul dictatorial”, a arătat el. Iohannis a subliniat: ”Nu populismul şi demagogia ne vor salva. Aşa cum istoria ne-a arătat, pacea şi libertatea nu vin niciodată de la Est”.

”Libertate! Acesta a fost strigătul curajos al naţiunii române care, acum 35 de ani, s-a ridicat împotriva izolării, a terorii şi a sărăciei impuse de comunism. Ura regimului dictatorial se dezlănţuia cu o forţă criminală în zilele Revoluţiei din Decembrie 1989, încercând să distrugă visul pentru care mii de români au plătit cu preţul vieţii – o Românie liberă şi democratică. Pe 16 Decembrie 1989, la Timişoara se aprindea scânteia revoltei, mişcare care s-a propagat treptat în marile oraşe ale României. Sacrificiile celor care au înfruntat cu demnitate armele forţelor de ordine venite să-i reducă la tăcere ne-au adus libertatea şi dreptul de a ne exprima liber”, a afirmat Iohannis, în mesajul transmis duminică.

El a adăugat că Revoluţia din Decembrie 1989 a fost trăită ”cu teamă, cu multă emoţie, dar mai ales cu speranţă şi curaj, fiind momentul în care România a renăscut şi a arătat întregii lumi că îşi poate crea propriul destin”.

”Aducem astăzi un omagiu memoriei şi sacrificiului martirilor acelor vremuri şi le suntem recunoscători pentru că datorită lor trăim astăzi într-o ţară liberă, în care statul de drept, respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale şi demnitatea umană reprezintă piloni esenţiali ai democraţiei. La împlinirea a trei decenii şi jumătate de la Revoluţia Română din Decembrie, idealul libertăţii pentru care s-au sacrificat eroii acelor vremuri este acum mai viu şi mai prezent decât oricând. Să nu uităm niciodată câte am realizat de atunci şi cu câte eforturi pentru a avea astăzi o ţară profund ataşată valorilor democratice, care este considerată un partener de încredere al aliaţilor din Uniunea Europeană şi din NATO”, a continuat şeful statului.

El a vorbit şi despre pericolul reprezentat de ”discursurile populiste şi ipocrite”.

”Din păcate, toate aceste valori şi principii pe care le credeam intangibile riscă să fie acum periclitate de discursuri populiste şi ipocrite, clădite pe minciuni şi promisiuni iluzorii. Îmbrăţişarea acestor teze ar însemna condamnarea generaţiilor tinere şi viitoare la repetarea unui trecut întunecat, pe care am convingerea că nu şi-l doresc, la fel cum nu şi-l mai doresc nici cei care au cunoscut cotidianul acelor vremuri. Ne aflăm într-un moment de cumpănă şi trebuie să respingem ferm aceste încercări de revizuire a istoriei, acţiuni perfide care urmăresc întinarea memoriei eroilor României democratice şi mistificarea adevărului despre regimul dictatorial. Doar adevărul, oricât ar fi de dureros, ne permite să mergem mai departe şi să reclădim încrederea. Tocmai de aceea, este revoltător faptul că nu ştim încă pe deplin ce s-a întâmplat la Revoluţia din Decembrie 1989, iar vinovaţii nu au fost identificaţi, familiile victimelor fiind nevoite să-şi strige în continuare durerea în faţa autorităţilor”, a transmis Iohannis.

Potrivit acestuia, societatea românească s-a maturizat însă, iar ”lecţiile celor 35 de ani de democraţie construită în timp trebuie să ne ghideze în continuare pentru a vedea ce se ascunde în spatele promisiunilor făcute în ultima perioadă de falşi salvatori”.

”La fel de puternic cum a fost rostit în urmă cu trei decenii şi jumătate, cuvântul «Libertate!» a răsunat, recent, împotriva pericolului extremismului, ascuns sub pretinse declaraţii paşnice. Nu populismul şi demagogia ne vor salva. Aşa cum istoria ne-a arătat, pacea şi libertatea nu vin niciodată de la Est. Dimpotrivă, de la Est vin lipsuri, război şi suferinţă. În decembrie 1989, semenii noştri au plătit cu viaţa preţul libertăţii. Au luptat pentru democraţie, pentru pluralism şi pentru o Românie liberă. Nouă ne revine acum responsabilitatea de a nu ne abate de la valorile şi principiile asumate şi de a continua pe această cale euroatlantică. Să fim, aşadar, ghidaţi de înţelepciune, să avem încredere şi speranţă că unindu-ne forţele vom lua deciziile potrivite, pentru ca generaţiile viitoare să trăiască într-o Românie mai bună, mai prosperă, iar torţa libertăţii şi a democraţiei din Decembrie 1989 să rămână veşnic aprinsă!”, a conchis Klaus Iohannis.

Lasconi: România trebuie să se desprindă de un sistem corupt care nu o lasă să avanseze şi mai repede

Israelul a ucis 17 palestinieni în Gaza prin atacuri aeriene şi a ordonat evacuarea unui spital