Este prea târziu să cumpărați bitcoin? De ce unii experți de pe Wall Street spun ‘nu’

Zilele în care bitcoin se tranzacționa la simple fracțiuni de cent sunt demult apuse. Prețul criptomonedei nu este deloc scăzut, cel puțin în raport cu ceea ce a fost, mai ales după o creștere de 55% până la peste 108 000 de dolari în urma realegerii lui Donald Trump.

Dar unii experți de piață iau filozofia opusă cu Bitcoin și cred că este un moment bun pentru a cumpăra, datorită tendințelor fundamentale favorabile.

„Credem că perioada premergătoare adoptării pe scară largă este cea în care ar putea exista cel mai mare potențial de randament viitor”, a scris Samara Cohen, director de investiții pentru ETF-uri și investiții în indici la BlackRock, despre bitcoin într-o notă recentă.

Robert Cannon, consilier financiar la Experity Wealth, împărtășește acest punct de vedere. „Suntem practic la început, chiar dacă 100.000 de dolari pare un număr mare”, a declarat el pentru BI. El recomandă investitorilor să aloce criptomonedei între 1% și 10% din portofoliile lor, în funcție de toleranța la risc.

Cannon a văzut indicii că alte guverne, cum ar fi Argentina, ar putea adopta bitcoin ca un activ strategic de rezervă, trimițând prețul criptomonedei și mai sus.

„Vrei să ajungi acolo înainte ca banii mari să fie acolo”, a spus Cannon. Cu alte cuvinte, nu stați deoparte în raliul bitcoin doar pentru că credeți că nava a plecat deja.

Bill Miller IV, director de investiții și manager de portofoliu la Miller Value Funds, compară bitcoin cu „aurul digital” datorită naturii sale rare și descentralizate.

Dar interesul recent copleșitor pentru bitcoin nu este o garanție a succesului său. Este cunoscută ca fiind volatilă și predispusă la scăderi dramatice ale prețului – de aceea, susținătorii bitcoin, precum BlackRock, recomandă discreția și informarea cu privire la riscuri atunci când se investește. Dar, pe măsură ce investitorii instituționali continuă să se adune și discuțiile despre stabilirea unei rezerve naționale de bitcoin se învârt în Washington, este din ce în ce mai evident că activul este legitimat în peisajul investițional.

content-image

Din fericire pentru investitori, nu a existat niciodată un moment mai convenabil pentru a fi bitcoin-curios. Pe măsură ce criptomoneda a luat avânt în ultimii ani, firmele de brokeraj mainstream au preluat-o. Puteți cumpăra bitcoin direct prin intermediul unor case de brokeraj online, cum ar fi Fidelity, Robinhood și Interactive Brokers. Pentru cei care nu au 100.000 de dolari pentru a scădea pe un bitcoin, aceste schimburi oferă posibilitatea de a achiziționa acțiuni fracționare.

Cu toate acestea, altele, cum ar fi Charles Schwab și E-Trade, nu oferă această opțiune.

Dacă doriți să dețină Bitcoin direct, dar nu se poate cumpăra prin intermediul contului dvs. de brokeraj tradițional, nu te teme. Există mai multe burse cripto centralizate care oferă o platformă pentru cumpărarea și vânzarea de bitcoin, cum ar fi Coinbase, Kraken și Gemini.

Unii puriști bitcoin preferă să cumpere pe un schimb descentralizat, similar cu modul în care unii investitori în aur preferă să cumpere lingouri.

„Dacă dețineți bitcoin pe o entitate centralizată, forțați pe altcineva să-l cumpere în numele dumneavoastră, dar nu dețineți de fapt bitcoin”, a spus Miller.

Bursele descentralizate facilitează tranzacționarea peer-to-peer fără un broker, adăugând un nivel suplimentar de confidențialitate și securitate. Cu toate acestea, o bursă descentralizată nu este cel mai ușor mod de a investi pentru începători, deoarece au structuri complexe de taxe și nu permit schimburi între moneda fiat și criptografie.

content-image

Primul ETF spot-bitcoin a debutat în SUA în ianuarie 2024. Un ETF spot oferă investitorilor o modalitate accesibilă de a obține expunere la bitcoin pe o bursă tradițională complet reglementată. Fondurile dețin bitcoini într-un seif digital securizat gestionat de custozi înregistrați și emit acțiuni corespunzătoare numărului de bitcoini deținute.

ETF-urile futures Bitcoin, care dețin contracte futures Bitcoin în loc de bitcoini propriu-ziși, sunt un alt instrument de investiții. Cu toate acestea, deoarece dețin instrumente financiare derivate, este posibil ca aceste ETF-uri să nu urmărească prețul bitcoin la fel de îndeaproape ca un ETF spot și pot înregistra o volatilitate crescută din cauza riscurilor asociate contractelor futures.

ETF-urile Bitcoin sunt recomandarea de bază a lui Cannon pentru noii investitori în spațiul cripto, deoarece investitorii nu trebuie să își facă griji cu privire la deținerea directă a bitcoin într-un portofel criptocurrency: „Este la fel ca și cum ar cumpăra o acțiune”, a spus el. Îi place în special ETF-ul iShares Bitcoin Trust (IBIT) al BlackRock.

Alte exemple de ETF-uri Bitcoin includ Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC), Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC), și ProShares Bitcoin ETF (BITO).

Similar cu modul în care băncile centrale stochează aur, unele dintre cele mai mari companii de pe piață își construiesc rezervele de bitcoin, chiar dacă operațiunile lor de afaceri nu au nimic de-a face cu bitcoin. John Haar, directorul general al firmei de servicii financiare pentru bitcoin Swan Bitcoin, a observat că investitorii își măresc alocarea de bitcoin în mod indirect prin cumpărarea acțiunilor acestor companii.

Compania de business intelligence Microstrategy (MSTR) este cel mai notabil exemplu de pe piață în acest moment. Alte companii care adaugă bitcoin la bilanțurile lor includ compania biotehnologică Semler Scientific (SMLR) și firma japoneză de investiții Metaplanet (MTPLF), a declarat Haar.

Investitorii pot, de asemenea, să se expună la bitcoin mergând direct la sursă și cumpărând acțiuni în companii care exploatează bitcoin, a adăugat Haar. Fiind un activ descentralizat, bitcoin depinde de o rețea de utilizatori pentru a păstra o evidență a tranzacțiilor și a le verifica pe cele noi. Minerii Bitcoin folosesc software și hardware criptografic pentru a rezolva puzzle-uri complexe și a confirma adăugarea de blocuri în registrul public.

Haar a indicat două exemple: Riot Platforms (RIOT) și Mara Holdings (MARA). Aceste companii operează centre de date pentru a mina bitcoin și alte criptomonede și oferă servicii auxiliare de criptomonede.

Elevii din Finlanda, pregătiți să depisteze dezinformarea încă din școală

Peste trei tone şi jumătate de articole pirotehnice au fost confiscate de poliţiştii Capitalei, în urma unor percheziţii la persoare care intenţionau să le comercializeze ilegal